Polisens uppskattning är att en klar majoritet av båtmotorstölderna utförs av internationella brottsnätverk. Foto: Johan Cooke/polisen

Båtnytt

Polisen: ”Sverige är ett smörgåsbord för kriminella”

Polisen spår att vi bara har sett början av problemet med internationella ligor som kommer till Sverige för att stjäla.

Text: Redaktionen • 2017-11-27 Uppdaterad 2021-06-09

Låga straff, prioriteringar av grövre brott och få gränskontroller gör att Sverige är ett populärt land för utländska tjuvligor, enligt polisen.

”Jag har jobbat många år med detta och självklart blir man lite uppgiven. Det är svårt att komma åt. Många grips givetvis, men tyvärr är det så att man kommer till Sverige som till ett smörgåsbord, man äter och åker mätt härifrån, säger polisinspektör Bo Löf, som arbetar med kartläggning av internationella brottsnätverk i Sverige till SVT.

Polisens bedömning i rapporten ”Mobil organiserad brottslighet” är att etableringen av internationella brottsnätverk kommer att öka i Sverige. De länder som är mest förekommande är Litauen, Polen och Rumänien. I mindre utsträckning även Bulgarien, Georgien och andra kaukasiska länder samt Estland och Lettland.

Siffror från Brottsförebyggande rådet, Brå, visar att vi i Sverige såg en ökning av båtmotorstölderna med 21 procent under första halvåret 2017 jämfört med samma period 2016. I toppen av listan hittar vi skärgårdskommunen Norrtälje, följt av landets två största städer och kommuner i deras närområde.

Polisens uppskattning är att när det gäller bildelsstölder, båtmotorstölder och stölder av större jordbruksmaskiner begås en klar majoritet av internationella brottsnätverk.

Vi har tidigare skrivit om hur båtmotorligorna har ett väl utvecklat nätverk av personer som samarbetar under stöldturnéerna. Något som också bekräftas i polisens rapport.

Enligt rapporten har de internationella nätverken utvecklats och skapat en infrastruktur av ankarpersoner, ankarplatser, transportkanaler, arbetsfördelning och i viss mån användning av både svenska och utländska företag. De har även lyckats knyta kontakter med kriminella i Sverige.

Bo Löf är inte förvånad över att ligor väljer just Sverige att åka till för att begå brott. Många grips, men de låga straffen, tillsammans med polisens hårda arbetsbelastning gör att det är svårt att sätta dit de internationella stöldnätverken.

Kritiker: ”Ge tullen befogenhet att stoppa stöldgods nu”

Ligornas fräcka metoder – så stjäl de din båtmotor

TV: Här är båtägarens kaxiga hälsning som fick motortjuvarna att ge upp


Text: Redaktionen • 2017-11-27
BåtnyttNyheterBåtstöldNyheter
Rulla till toppen