Främsta målgruppen för oljetrågsvärmaren är skärgårdsbor, hantverkare och andra yrkesgrupper som kör båt så länge isläget tillåter.

LivetOmbord

Så får du upp värmen – i oljetråget

Kallstart sliter hårt på en förbränningsmotor. Nu kommer en produkt som ska råda bot på detta i båtmotorer.

Text: Redaktionen • 2017-03-09 Uppdaterad 2021-06-09

Få saker sliter lika mycket på en förbränningsmotor som kallstart. Om den efterföljande körningen dessutom inte är tillräckligt lång för att motorn ska nå rätt arbetstemperatur sliter det också onödigt hårt på maskineriet.  

– Att behöva starta motorn en bra stund innan avfärd och låta den gå på tomgång för att bli varm, som många väljer att göra, är dessutom inte bra för miljön. Eller plånboken, säger Kjell Blomqvist på K&B Marin.

Så får du upp värmen – i oljetråget
Produkten kallas Oleum Oil Heater.

Lösningen, konstruerad av Kjell Blomqvist, stavas Oleum Oil Heater och består av en eluppvärmd 12-volts oljesticka som antingen styrs med timer eller med en app i telefonen. 

Kallstart är inget större problem för vanliga fritidsbåtägare. Främsta målgruppen är snarare skärgårdsbor, hantverkare och andra yrkesgrupper som kör båt så länge isläget tillåter. 

– Hittills finns stickan till Hondas utombordare med rakt oljerör. Till motorer med krokigt rör kommer det att krävas en adapter. På sikt är målet att stickan ska finnas till andra fabrikat, säger Kjell Blomqvist, som siktar på fältstudier i motortillverkarnas montrar under vårens mässor. 

Vinterkörtips: Så skonar du båten bland isflaken

Därför kan sopmajorna stängas – trots ökat behov

TV: Vi kollar in Sveriges största serieproducerade motorbåt – som är norsk


Text: Redaktionen • 2017-03-09
LivetOmbordNyheterBåtmotorNyheterPraktiskt BåtägandeTeknik
Scroll to Top