LivetOmbord

Så här går det för Fejan efter den förödande branden

Historien om skärgårdskrogen Fejan har engagerat många. Efter branden tidigare i sommar tar den nu emot restauranggäster som aldrig förr. Här är fortsättningen på den värmande sagan.

Text: • 2015-07-20
Så här går det för Fejan efter den förödande branden
Restaurangbåten Riddarholmen ligger förtöjd vid Fejans skärgårdskrog. Foto: Malin Jönsson
Skärgårdskrogen Fejan brann ner förra veckan – i helgen öppnar de igen
TV: Här bärgas superträbåten SVERIGE
QUIZ: Hur bra koll har du på Stockholms skärgård?
Här är Sveriges bästa gästhamn 2015

Det har snart gått en månad sedan den idylliska skärgårdskrogen Fejan i Stockholms skärgård brann ner, precis innan sommarpremiären. Med omgivningens hjälp kunde ägarna Malin Jönsson och David Mattsson ändå öppna upp restaurangen rekordsnabbt, bara en dryg vecka efter olyckan.

– Vi hann precis klart! Vi skulle öppna klockan tre på fredagen och det var byggarbetsplats här fram till fem i tre, säger Malin glatt.

Så här går det för Fejan efter den förödande branden
Fejan är en populär sommarkrog för semesterfirare och middagsgäster. Foto: Malin Jönsson

Räddningen för Fejan blev restaurangbåten Riddarholmen som fanns ledig för uthyrning. Den ligger nu fint förtöjd vid Fejans brygga och det nedre däcket används främst som restaurangkök. Serveringen sker i huvudsak på uteserveringen på bryggan bredvid.

– Det övre däcket på båten har vi som bar. På akterdäcket finns loungesoffor och det har blivit lite av ett drinkställe dit gästerna går för att ta en drink innan maten, säger Malin.

Hon fortsätter:

– Det har gått jättebra med denna lösning. Davids pappa har hjälpt till och snickrat, vi byggde bland annat en provisorisk bar med plankor från branden.

Så här går det för Fejan efter den förödande branden
Det var på morgonen den 24 juni som Malin och David fick samtalet om att livsverket brunnit ner. Foto: Malin Jönsson

Men allt har inte gått som en dans. I början hade Malin och de andra lite strul med logistiken, köksplattor som inte fungerat, platsbrist när det varit dåligt väder.

– Men det har löst sig nu. Det var lite svårt med sittplatser när det regnade men vi fick upp ett tak och värmelampor på uteserveringen så gästerna har kunnat sitta där ändå.

Hur går det med renoveringen?
– Allt är rivet nu. Det kommer att byggas upp under hösten och vintern och förhoppningsvis kommer vi att kunna öppna upp i slutet av april eller början av maj nästa år, berättar Malin.

Riddarholmen kommer att ligga vid bryggan fram till den sjunde augusti. Sedan kommer Fejan att ha öppet för sina inbokade bröllop och konferenser.

– Golvet är fortfarande kvar i den nedbrunna byggnaden så vi kommer sätta upp tält med glasväggar där för att kunna ha våra tillställningar. Vi fixar ett containerkök så att vi kan köra verksamheten vidare till mitten på september.

Så här går det för Fejan efter den förödande branden
Uteserveringen används nu för att servera middagsgästerna med mat tillagad på restaurangbåten Riddarholmen. Foto: Malin Jönsson

Vad får ni för respons från gästerna?
– Alla är otroligt imponerade. Den där helgen när vi öppnade kom det jättemycket folk. Vi ville inte att branden skulle ligga som en skugga över helgen utan att det skulle vara en härlig stämning. Och det blev det verkligen. Gästerna var väldigt glada, de tycker att vår krog är en viktig del av deras semester, säger Malin.

Det är många som velat hjälpa till. Bland annat skänkte Vaccinationsbåten tio procent av sina intäkter under en period och på fredag ska Fejan vara värd för Skärgårdsskrattet, en stand up-kväll med bland annat komikern Nisse Hallberg.

– De vill skänka alla intäkterna till återuppbyggnaden. Och många hör av sig och frågar hur de kan bidra. Det är otroligt vilken fin respons vi har fått.

 

Läs om hur Fejan fick hjälp efter branden här.


Text: • 2015-07-20
LivetOmbordNyheter
Scroll to Top