Foto: Istock

LivetOmbord

Så kan du åka dit för sjöfylleri av godis

Se upp med snasket till sjöss! Enligt SVT visar nämligen statistik från Kustbevakningen att munvatten, men också godis, kan ge utslag i nykterhetskontroller.

Text: Annika Jeppsson • 2016-08-01 Uppdaterad 2016-08-01
Här stjäls det flest båtar i Bohuslän
Sjökortet har ändrats – här är nya uppdateringen

Det gäller att vara försiktig när du väljer resgodis inför båtturen. I värsta fall kan du nämligen åka fast i en nykterhetskontoll om du stoppat fel pralin i munnen, rapporterar SVT.

Det här beror på att Kustbevakningen använder två olika mätinstrument när de genomför nykterhetskontroller. Det första instrumentet är ett sållningsinstrument – det ger utslag på alkohol. Det andra är ett bevisningsinstrument. Sållningsinstrumentet är väldigt känsligt, något som innebär att det kan ge utslag på mer än bara alkohol.  

Kan räcka med en punschpralin

Lars Langman är tjänsteförrättande regionchef på Kustbevakningen. Till SVT säger han:

– Det kan ge utslag på andra saker än bara alkohol, ibland kan det räcka med punschpraliner eller vissa slag av munvatten.

Förra året kom det in 59 sjöfylleriärenden på ostkusten. Åtta av dessa visade utslag på det första instrumentet men inte på det andra. Något som innebar en felmarginal på hela 14 procent.  

Svårt att minska felmarginalen

Men trots den höga siffran menar Lars Langman att det är svårt att minska felmarginalen. Anledningen är att myndigheten inte kan ta med det andra mer korrekta instrumentet ut på sjön och att det i vissa fall är det långt att åka in till fastlandet när man är ute i Stockholms skärgård.

– Att åka tillbaka till land, förtöja båten och så vidare, det tar ju sin tid och det kan självklart påverka resultatet. En bil kan man bara parkera och gå till mätinstrumentet, det kan man inte göra med en båt, säger Lars Langman till SVT.


Text: Annika Jeppsson • 2016-08-01
LivetOmbordNyheter
Rulla till toppen