Fortfarande inga planer på båtregister. Foto: Istock.

LivetOmbord

Så ska problemet med övergivna båtvrak lösas

Båtvrak som skräpar ner i skärgården är både kostsamt, fult och i vissa fall miljöfarligt – många har därför har länge efterlyst ett båtregister. Nu undersöks nya möjligheter för att komma till rätta med problemet.

Text: Johanna Jackson • 2016-07-19 Uppdaterad 2016-07-19
Här är nya smarta funktionerna i Kustväderappen
10 saker som gör dig hatad i gästhamnen
Polisen: Inför register för att minska båtstölderna

Efterlysningar efter ett nationellt båtregister har funnits i flera år och nu har problem med övergivna båtvrak i Stockholms skärgård gjort att frågan lyfts på nytt, rapporterar Sveriges Radio P4. 

Eftersom det är svårt att veta vem som äger ansvaret för en övergiven båt kan det ibland bli kommunerna som får betala för att forsla bort båtarna, enligt P4.

Men på politiskt håll finns det än så länge inga planer på ett register, men man undersöker andra åtgärder som gör att det blir lättare att flytta båtarna. Det uppger Karin Svensson Smith (MP) som är ordförande i riksdagens trafikutskott i intervjun med Sveriges Radio. 

– I regeringskansliet bereder man möjligheten att via en regeländring ge antingen kommuner eller någon annan rätt att flytta på de här skrotbåtarna.

Katarina Luhr (MP), miljöborgarråd i Stockholms stad är mer positiv till ett obligatoriskt register.

– Jag tror att ett register är en av lösningarna på problemet men vi tror också att det kan behövas andra ändringar i lagstiftningen. Till exempel att det blir lättare för kommunen att forsla bort en båt.


Text: Johanna Jackson • 2016-07-19
LivetOmbordNyheter
Rulla till toppen