Ingen i Sverige slår Sune Carlsson på fingrarna när det gäller kunskaper om Starbåten. För det föräras han nu en plats i svensk seglings Hall of Fame. Foto: Båtnytt

Båtnytt

Starbåtsnestorn Sune Carlsson invald i seglingens Hall of Fame

Båtbyggaren och starbåtsseglaren Sune Carlsson tillhör nu en exklusiv skara svenska seglingshjältar.

Text: Livetombord.se • 2017-10-17 Uppdaterad 2021-06-09

Pressmeddelande från Svenska Seglarförbundet

I statuterna heter det att; Till Hall of Fame utnämns de som gjort extraordinära insatser för svensk kappsegling. Och detta stämmer verkligen in på denne glade hedersman.

Sune Carlsson är en legend inom segling – och kanske främst inom starbåtssegling. Men det är som båtbyggare han gjort sig allra mest känd – sedan han för 53 år sedan tog över Moranäsvarvet i Saltsjöbaden och förvandlade det till Sune Carlsson Båtvarv.

Men intresset för båtar föddes långt tidigare då han i början av 40-talet seglade med modellbåtar i Bällstaån i Sundbyberg, Som 13-åring byggde han sin första riktiga “experimentbåt”.

Sune vann totalt åtta SM och tre EM i Starbåt. Det första SM-guldet kom 1950 och det första i en egenbyggd Stare tog han 1954. Två år senare kvalade Sune in till OS i Melbourne men någon på Seglarförbundet eller Sveriges Olympiska Kommitté tyckte att Sune och hans gast, Olle “Bull” Carlsson, var för unga, så de fick aldrig åka.

Under den här tiden fortsatte Sune att bygga Starbåtar i Jakobsberg. Riggarna köptes i Västerås sedan satte de riggen mellan två cyklar och cyklade hem – en sträcka på närmare tio mil.

Till OS i Rom 1960 kom han dock iväg och slutade på tionde plats. Åtta år senare försökte han på nytt kvala in till OS, då i 5.5metersklassen. Men bröderna Sundelin blev för svåra i det svenska kvalet och fick representera Sverige. De gjorde det så bra att det blev OS-guld i båten WASA 4 – byggd av Sune Carlsson. Sune var själv på plats i Acapulco, som reserv och “båtmeck” till Sundelinarna, och fick uppleva framgången på plats.

Tidigare samma år hade Sune seglat final i Guldpokalen mot självaste Kronprins Harald av Norge (senare Kung Harald V av Norge). Sune förlorade med en poäng men denna regatta är en av de som ligger honom varmast om hjärtat.

Under sina aktiva år har han byggt närmare 300 starbåtar. Och med sin seglarglädje och kunskap är han fortfarande en stor inspiration för många seglare. OS-mästaren Fredrik Lööf vände sig självklart till honom för att få tips om hur en Starbåt ska seglas.

Sitt senaste SM i Starbåt seglade Sune för två år sedan – 84 år gammal.

 

Medlemmar i Svensk seglings Hall of Fame

Pelle Pettersson
Marit Söderström Nord
Magnus “Mange” Olsson
Jörgen Sundelin
Peter Sundelin
Ulf Sundelin
Göran Marström
Anders Bringdal
Sune Carlsson

Här är Sveriges nya digitala samlingsplats för segling

TV: Här premiärseglar världens största segelbåt på bärplan

Guide: 7 köpvärda segelbåtar från 80-talet


Text: Livetombord.se • 2017-10-17
BåtnyttNyheterKappseglingNyheter
Scroll to Top