Dags för kvinnor över 18 år att ansöka om stipendiet. Foto: Svedea/Pressbild

Båtnytt

Stipendium för båtkvinnor öppet för ansökan

Svedeas båtstipendium ska stärka kvinnor som vill ta rodret till sjöss. Nu är ansökan öppen för nästa år.

Text: Elinor Karlin • 2021-12-03 Uppdaterad 2021-12-14

Sedan 2015 har försäkringsbolaget Svedea erbjudit ett stipendium för kvinnor som vill bli tryggare med att manövrera båt. Nu har ansökan för Båtstipendiet öppnat igen, och håller öppet fram till den sista januari.

– Jag vill verkligen uppmana alla som kan att söka, för det här är en riktigt bra och rolig grundkurs, säger Emma Lagerström, båtexpert på Svedea, i ett pressmeddelande.

Stipendiet omfattar en helgkurs i Stockholms skärgård, inkluderat boende och mat. I slutändan får deltagarna möjlighet att examineras för manöverintyg för högfartsbåt över 25 knop, och deltagarna får lära sig allt från tilläggning och man-över-bord till hur man hanterar och trimmar en planande båt.

– Jag har tidigare arbetat som befäl på högfartsbåtar och vill understryka vikten av att gå en båtförarutbildning, både för sin egen skull och sina medpassagerares. Och med erfarenhet från att leda utbildningar kan jag intyga hur otroligt kul det är att umgås och utvecklas tillsammans med likasinnade och att få det där extra självförtroendet, säger Emma Lagerström.

De flesta som skeppar båtar i dag är män. Svedea själva genomför varje år en båtlivsundersökning och i årets enkät var nästan 95 procent av de svarande män, och över 80 procent angav att de oftast framförde sin båt själv. Båtstipendiet lanserades 2015 för att öka jämställdheten på sjön.

Många män verkar ha svårt att låta sin fru, sambo eller dotter ta plats bakom rodret. Men genom att ge kvinnor grundläggande kunskaper i att köra själva får de mer självförtroende och kan lättare göra anspråk på att också vara skeppare. Sen finns en annan aspekt – när fler kan framföra båten blir det fler tillfällen för härliga turer till sjöss, säger Göran Södergren, affärsansvarig för båt på Svedea, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: 2021 års båtstipendiater har certifieras

Fakta Båtstipendiet 2022

  • Vänder sig till kvinnor över 18 år
  • Ansökningsperioden sträcker sig till 31 januari 2022
  • Omfattar kostnadsfri intensivutbildning inklusive manöverintyg
  • Pågår en helg i Stockholms skärgård under våren 2022
  • Mer information och ansökan finns på Svedea.se/batstipendiet

Text: Elinor Karlin • 2021-12-03
BåtnyttNyheterBåtförsäkringFörarbevisMotorbåt
Rulla till toppen