Den nya stöldtrenden innebär stöld för skojs skull utan några ekonomiska orsaker // Foto: Martin Strömberg

Båtnytt

Nya trenden: Stjäl båtar bara för nöjes skull

Ny typ av tjuvar oroar Polisen

Text: Martin Strömberg • 2018-10-10 Uppdaterad 2021-06-10

 

Under sommaren har polisen i Uddevalla noterat en ny trend bland båttjuvar. Båtar stjäls för att användas en kortare tid och när tjuvarna tröttnar så dumpar de den gamla båten och stjäl helt sonika en ny, ofta ungefär på samma plats som de överger den andra.

Det handlar om uppemot 25–30 stölder under sommaren bara i Uddevalla med omgivning. Många båtar som hittats igen har legat i olika hamnar i Uddevalla, Munkedal och på Orust.

– Det här är en företeelse som jag inte är van vid, att man inte stjäl för att behålla eller sälja, utan för att roa sig, säger Göran Gustafsson, förundersökningsledare hos polisen. 

Polisen har nu flera utredningar igång som handlar om stölder av och från båtar. En del av brottsligheten känns igen från tidigare år, till exempel båtmotorstölder som varit ett problem längs kusten i många år. Det vanligaste är att tjuvarna stjäl antingen för att sälja stöldgodset vidare eller för att behålla det själva.

Men sommarens stölder är något annat.

– Visst har det hänt att nån tar en båt tillfälligt för att ta sig nånstans, men det här är nåt annat, säger Göran Gustafsson, förundersökningsledare på polisen, till Bohusläningens nätupplaga.

Båttjuvarna tagna på bar gärning – med hjälp av GPS

Stor ökning av båtstölder i Västra Götaland och Stockholm

Båttjuvar försökte fly

Fräcka båttjuvar i Östersund


Text: Martin Strömberg • 2018-10-10
BåtnyttNyheter
Scroll to Top