Det är svenskt som gäller när vi letar båt på Blocket. Foto: iStock

LivetOmbord

Svenska båtar hetast på Blocket – här är topplistan

När begagnatsajten Blocket summerar 2016 så hamnar svenska märken i topp bland de mest eftersökta båtarna, såväl motor- som segelbåtar.

Text: Jens Augustinsson • 2017-02-17 Uppdaterad 2021-06-09

När Blocket summerar sin statistik för 2016 hamnar två svenska märken i topp i kategorin motorbåtar. Kanske inte helt oväntat, då vi pratar om märken med djupa rötter i den svenska folksjälen.

– På topplistan över de mest sökta motorbåtarna finns många kvalitetsbåtar med Ryds i topp, följt av Nimbus och Buster. Majoriteten är mindre båtar mellan 4 till 6 meter, såväl med eller utan ruff. Bland de mest sökta segelbåtarna kan vi se flera lyxiga cruisers som Najad och Hallberg Rassy, säger Elin Mattsson, presskontakt på Blocket i ett pressmeddelande.

Bakom de två svenska båtmärkena i topp är det tomt på övriga svenska märken. Här återfinns istället bland annat fyra starka finska varumärken.

Tittar vi istället på listan över de mest eftersökta segelbåtarna så hittar vi, något oväntat kanske, betydligt fler svenska märken. Det kan te sig något märkligt, då de få svenska segelbåtsvarv som finns kvar nästan uteslutande spelar i lyxdivisionen och de något billigare och ”folkligare” båtarna kommer idag istället ifrån storvarv på kontinenten. Men det är svensktillverkat och båtar med svenskt dna vi verkar vara mest intresserade av – i alla fall när vi drömmer och letar på Blocket.

Enda undantaget är tyska storvarvet Bavaria, som toppar listan. Men bakom dem hittar vi svenska storheter som Najad och Hallberg-Rassy. På listan som helhet är sex av tio båtar svenska.

Nästa sida: Topplistorna med de mest eftersökta båtmärkena 2016

 

Mest sökta motorbåtarna 2016

1. Ryds
2. Nimbus
3. Buster
4. Uttern
5. Yamarin
6. Sea Ray
7. Bayliner
8. Princess
9. Bella
10. Aquador

 

Mest sökta segelbåtarna 2016

1. Bavaria
2. Maxi
3. Najad
4. Hallberg Rassy
5. Linjett
6. Hanse
7. Dehler
8. Express
9. Arcona
10. First

Klassisk svensk båttillverkare går för högvarv

TV: Följ med ombord på nya Nimbus 365 Coupé

Ryds lanserar nya DCn F628 – utan inredning


Text: Jens Augustinsson • 2017-02-17
LivetOmbordNyheterbegagnatNyheter
Rulla till toppen