Max Salminen höll undan för konkurrenterna på ungerska Balatonsjön och tog hem VM-guldet i Finnjolle 2017. Samtliga bilder: Cserta Gábor/Spartacus Sailing Club

LivetOmbord

Svenskt guld i Finnjolle-VM efter dramatisk final

Max Salminen seglade hem VM-guldet i Finnjolle som avgjorts i veckan på Balatonsjön i sydvästra Ungern. Inför söndagens medaljfinal hade Max en liten ledning – som han höll på att tappa…

Text: Jens Augustinsson • 2017-09-11 Uppdaterad 2021-06-09

Pressmeddelande från Svenska Seglarförbundet

– Det gick bra i början. Jag hade kontroll på mina konkurrenter runt hela banan och guldet i min hand, fram till länsen mot mål när vinden dog lite och både fransmannen och britten gick förbi, säger Max som inte var säker på segern efter målgången.

– Jag visste inte om jag vunnit när jag gick i mål, precis som det brukar vara när jag vinner stora mästerskap, säger Max och skrattar och syftar på samma förvirring som rådde efter målgången i OS 2012 i Starbåt tillsammans med Fredrik Lööf.

Men då som nu så var det Max som var segrare. 

VM i Ungern har bjudit på mest lätta vindar. Och både på fredagen och lördagen blev det inga seglingar alls på grund av för lite vind. På söndagen fick starten skjutas upp något men sedan kom en vind på cirka 2–4 meter per sekund. När det väl har seglats så har det varit knepigt. Balatonsjön är stor och mycket grund. Och förhållandena är speciella. Det är inte heller lätt att ta för sig när det är 115 båtar på startlinjen.

– Balatonsjön är ofta väldigt svårseglad. Det är någonting mitt emellan som att segla på en insjö, på stora vindskift som man snabbt får reagera på. Men ibland också som att vara på ett större hav med mer långsamma förändringar, säger Max. 

Men den som behärskat förhållanden bäst är utan tvekan 28-årige Max. Även på söndagen.

– Jag gjorde som jag gjort tidigare i veckan, gick in för att ta varje banben för sig, fokusera på stunden och inte förivra mig. Det var skönt att avsluta med ännu ett bra race. Jag har haft en fantastisk serie hela veckan, utan missar.

För Max Salminen är segern ett kvitto på att han nu är en av de absolut bästa i världen. Han var besviken efter sjätteplatsen i OS i Rio 2016. Men nu är siktet inställt på Tokyo-OS 2020.

– Jag är enormt glad för Max skull. Jag är mycket imponerad av att han bestämde sig i början av året att nu skulle han ge allt och vinna VM som revansch för missen på OS när bronsmedaljen slank honom ur händerna.  Max har den där sällsynta förmågan att våga spänna bågen rejält och inte tveka en sekund på att det är möjligt, säger förbundskapten Magnus Grävare och fortsätter:

– Det här är stort för svensk segling. Det är inte så ofta vi vinner de stora mästerskapen. Fredrik Lööf tog ju tre VM i Finnjolle på 90-talet och två i Starbåt under 2000-talet. Förutom det så är det bara Therese Torgersson och Vendela Santéns guld i 470, som Sverige har tagit de senaste 25 åren. Vi behöver fler och jag tror vi är på gång…

Svensk guldyra i lag-EM för optimist

Sverige totalsegrare i Nord Stream Race

Kustbevakningselever avslöjade motortjuvar – av en slump


Text: Jens Augustinsson • 2017-09-11
LivetOmbordNyheterKappseglingNyheter
Rulla till toppen