Sverige visar vägen och leder havskappseglingen Nord Stream Race efter två delsträckor av fyra. Foto: Nord Stream Race

LivetOmbord

Sverige leder havskappseglingen Nord Stream Race

Den svenska båten är i topp i racet genom Östersjön efter två etapper av totalt fyra.

Text: Redaktionen • 2017-08-31 Uppdaterad 2021-06-09

Pressmeddelande från Nord Stream Race

Planen var att båtarna skulle nå Saltsjöbaden på torsdagskvällen 31 augusti men resan från Köpenhamn under tävlingens andra delsträcka har bjudit på riktigt friska undanvidar och tagit mindre än två dygn. Därför dök de upp i Stockholms Skärgård redan på onsdagsmorgonen 30 augusti.

– Jag har aldrig seglat den här sträckan så snabbt. Vi har haft undanvind mellan Bornholm och Dalarö, med vindar upp mot 15 m/s och vi har seglat upp mot 20 knop. Nyckeln till segern är att vi har en grym besättning från Cape Crow som verkligen kan segla. Jag är glad att jag får vara med, säger Jimmy Hellberg som är navigatör på den svenska båten.

– Nu vill vi gärna hålla i det här ända in till slutmålet i Sankt Petersburg. I segling kan visserligen allt hända – men just nu känns det kanon, säger Jimmy.

 

Sverige leder havskappseglingen Nord Stream Race

Först till målet på Baggensfjärden var alltså den svenska båten med seglare från Cape Crow Yacht Club. Därefter följde danskarna från Fredrikshavn Sejlklubb. Trea var Nyländska Jaktklubben från Finland.

Första etappen mellan Kiel och Köpenhamn vanns av tyskarna, med den svenska båten på andra plats. Nu väntar några dagars vila för besättningarna innan etapp tre startar på Baggensfjärden lödag 2 september kl 14:00 med etappmål i Helsingfors.

Nord Stream Race

Nord Stream Race är en kappsegling från Kiel i Tyskland över fyra delsträckor via Köpenhamn, Stockholm och Helsingfors till slutmålet i Sankt Petersburg. Regattan har arrangerats av Saint Petersburg Yacht Club, med stöd frånGazprom and Nord Stream AG, sedan 2012.Syftet är att sammanföra de fem länder och att lyfta fram de nya nationella kappseglingsligorna i de fem länderna.

De nationella serierna i segling startade 2013. Två år senare var det premiär i Sverige för Allsvenskan Segling och första årets mästare blev KSSS. Tanken med de nationella ligorna är att skapa enkla, landnära race mellan de bästa klubbarna i landet, samtidigt som kappsegling blir mer tillgängligt för åskådare och suportrar. 

För Nord Stream Race har det inneburit att man ändrat sitt koncept. Numera är det de fem ländernas respektive klubbmästare som bemannar varsin ny 50 fots Club Swan som organisationen tillhandahåller. Den svenska båten i Nord Stream Race seglas av Cape Crow Yacht Club, från Göteborg, som vann Allsvenskan 2016.

Sverige leder havskappseglingen Nord Stream Race

TV: Här hyllar brittisk press nya Club Swan 50

TV: Kliv ombord på Swans superlyxiga flaggskepp

Här störtar ensamseglarna i Vendée Globe genom södra oceanen – kolla in unika tv-bilderna


Text: Redaktionen • 2017-08-31
LivetOmbordNyheterKappseglingNyheter
Rulla till toppen