Säg hej till den senaste turistattraktionen i Ferryland, Newfoundland.

LivetOmbord

TV: Gigantiskt strandat isberg blev turistattraktion

Den kanadensiska staden Ferryland fick en plötslig tillströmning av turister efter att ett gigantiskt isberg häromdagen strandat helt nära kusten.

Text: Jens Augustinsson • 2017-04-20 Uppdaterad 2021-06-09

Folk är inte helt ovana vid att se stora isberg längs med kusten i kanadensiska Newfoundland. Området kallas för ”iceberg alley”, då ett strot antal isberg passerar förbi här varje vår. Men i år har starka vindar och den tilltagande globala uppvärmningen gjort att man siktat betydligt fler isberg än vanligt. Hittills i år har man räknat till 616 stycken, vilket kan jämföras med 687 totalt under 2016.

Det som är speciellt med det isberg som nu siktats vid den lilla staden Ferryland är att det är mellan 45 och 50 meter högt, vilket är nästan en halv gång så högt som det isberg som Titanic körde på den ödesdigra natten den 14 april 1912. 

Isberget i Ferryland har också en ganska spektakulär form och till råga på allt så verkar det ha gått på grund inte allt för långt ifrån kusten. I filmen ovan berättar en ägare till ett bed & breakfast i närheten att han varit ute med båt i närheten av isberget. Där uppmätte han ett djup på över 100 meter. Då förstår man att detta inte än nåt litet isflak som drivit in mot land.

Man ser det gigantiska isberget bra från stranden också och tillresta nyfikna skapar nu trafikkaos på vägarna kring staden, då de kommer i stort antal för att se den något oväntade turistattraktionen.

Kolla in filmen ovan för att få en närmare titt på isjätten. 

Bilder: De såg en ö bli till – mitt i Stilla havet

TV: Här fastnar 15-tonsvalen under bryggan i Kungshamn

5 anledningar till att båten sjunker vid bryggan


Text: Jens Augustinsson • 2017-04-20
LivetOmbordNyheterAtlantenNyheterOtroligt
Rulla till toppen