Iain Percy är den som ska gjuta mod i det svenska laget och orkestrera Artemis Racings väg mot att vinna America's Cup. Foto: Sander van der Borch/Artemis Racing

LivetOmbord

TV: Han ska leda Sverige till seger i America’s Cup

Vad: Bärga bucklan till Sverige. När: Den 26 maj smäller det. Vem: Iain Percy. Hur: Lös uppgiften.

Text: Livetombord.se • 2017-05-12 Uppdaterad 2021-06-09

Den 26 maj släpper man handbromsen och sparkar igång 35e upplagan av America’s Cup. Kampen om världens äldsta idrottstrofé ser denna gången ut att bli bland de mest fartfyllda och actionladdade drabbningarna någonsin. Och till skillnad från i senaste upplagan 2013, då svenska Artemis hade ett hopplöst utgångsläge då man kom igång med foilingtekniken alldeles för sent och dessutom drabades av ett dödsfall, så är det betydligt gladare miner i svensklägret den här gången.

Man gick bland annat helt obesegrade genom en av de senaste träningsveckorna och båten Magic Blue ser ut att flyga som en gud.

Det är med hjälp av en britten Iain Percys starka ledaregenskaper och enorma rutin som Sverige nu på allvar ska vara med och slåss om den prestigefyllda America’s Cup-titeln.
Så här presenterar svenska Artemis Racing själva sin lagkapten, dubbla OS-guldmedaljören Iain Percy: 

Lagen i den 35:e upplagan av America’s Cup har samlat många av världens bästa seglare och Artemis Racing är inget undantag. Iain Percy har levt med projektet i flera år och haft ett stort ansvar som Team Manager och samtidigt axlat rollen som lagets taktiker på havet.

I Inledningen på den pågående America’s Cup-kampanjen klev Iain in i rollen som Team Manager. Ett stort ansvar i sig, men Iain Percy har också jobbat dubbelt som taktiker i seglingsteamet. Resan har bestått av att möta stora och små utmaningar – från tävlingsbåtens design till att hitta den ultimata tidpunkten att slå under e träning.
– Den intellektuella utmaningen i att försöka lösa alla problem kollektivt och som ett lag är fascinerande.
– Jag har haft dubbla rollar sedan kampanjen startade. Jag är seglare, taktiker och grinder ombord på båten – och dessutom projektets ledare, säger Iain Percy och förklarar att han regelbundet har behövt skifta fokus på vägen framåt.

– Under de första åren koncentrerade jag mig mer på hur laget sköttes och jobbade med båtbyggare och ingenjörer. De senaste sex månaderna har det blivit viktigare för mig att återigen vara seglare och en atlet.

Iain Percy har utan tvekan förtjänat en plats i seglingshistorien. Britten har samlat på sig två OS-guld, i Finnjolle 2000 och sedan Starbåt 2008, samt en silverpeng från OS i London och till det kan också läggas flera VM- och EM-guld i en rad klasser. Han anslöt till Artemis Racing som taktiker före den 34:e upplagan av America’s Cup i San Francisco och då hade han redan erfarenhet av America’s Cup efter att varit skeppare för den italienska båten +39 och del av det brittiska laget Team Origin.

– Jag har verkligen lagt ner mycket på mina satsningar på OS och America’s Cup under de senaste 20 åren, säger Iain Percy som idag är 41 år.

Medaljsamlingen talar för sig själv men Iain Percy vet att det inte går att förlita sig på gamla meriter. Speciellt inte när de nya båtarna är så fysiskt krävande och svåra att segla och när nivån på konkurrensen är så här hög.
– Jag tog mig tillbaks till gymmet, har nästan hittat formen och kan dra jämt med de yngre killarna. Jag tänker på taktiken, på starterna och besluten som fattas på vägen runt banan. Allt för att vi ska kunna ge oss ut och vara det bästa laget på havet samtidigt som vi också har en snabb båt.

TV: Här är första seglingsbilderna på Svenska America's Cup-båten

TV: Här kraschar Artemis rakt in i domarbåten

Storslam för polisen i jakten på stulna motorer


Text: Livetombord.se • 2017-05-12
LivetOmbordNyheterAmerica's CupfoilingKappseglingNyheter
Rulla till toppen