Båtnytt

TV: Här är båtägarens kaxiga hälsning som fick motortjuvarna att ge upp

Motorstölderna fortsätter. Men en båtägare i Bohuslän testade en ny finurlig metod för att stoppa tjuvarna. Och den verkar ha gett resultat.

Text: Livetombord.se • 2017-11-09 Uppdaterad 2021-06-09

Utombordarstölderna fortsätter och i många fall står såväl båtägare som polis rådlösa i kampen mot motortjuvarna.

Nu berättar polisens Båtsamverkan Väst om en uppfinningsrik båtägare som testade ett nytt knep för att få ha sin båtmotor i fred. Efter att ha blivit bestulen för cirka ett år sedan så ledsnade båtägaren och bestämde sig för att testa en ny metod för att skydda sina ägodelar.

Enligt polisens Båtsamverkan Väst så har båtägaren köpt en motor med startspärr, märkt motorn, monterat spårsändare och låst fast motorn. Vidare så har också kåpan och propellern monterats av och förvaras nu på en plats 20 mil från båten.
På toppen av detta har båtägaren också satt upp kameraövervakning och skrivit en lapp med ett meddelande till motortjuvarna. 

På lappen hade båtägaren skrivit ungefär så här, på engelska, polska och litauiska:

”Utombordartjuvar – läs detta

Den här motorn är utrustad med Suzuki keyless system. Du kommer inte att kunna starta den utan rätt fjärrkontroll. Motorn är också utrustad med en gömd GPS-spårsändare.

Viktiga delar i motorn har tagits bort och förvaras på annan ort.

Medan ni tittar på detta fångas ni också på video och ett meddelande skickas till larmcentralen. Färjeskepparen kommer att underrättas.”

Enligt polisen ska filmen ovan vara autentisk och visa hur båttjuvarna tisdagen den 7 november smög runt vid båten, som stod uppställd på privat område i norra Bohuslän. Efter att ha inspekterat båten en stund lämnar de platsen – utan båtmotor.

Om det verkligen var lappen som fick dem att lämna området tomhänta lär vi väl aldrig få reda på. Men lite torra fakta om vilka åtgärder mot stöld man vidtagit och en gnutta skrämseltaktik med infon om kameran och larmcentralen kanske inte skadar i alla fall.

Kustbevakningselever avslöjade motortjuvar – av en slump

Lurade till sig båt – blev avslöjad via facebook

Här är polisens nya båt – anpassad för sjöräddning


Text: Livetombord.se • 2017-11-09
BåtnyttNyheterBåtstöldNyheter
Rulla till toppen