Ockelbo B21 CAB bygger vidare på märkets nya liv som aluminiumbåtstillverkare. Det här är första modellen med hytt. Foto: Ockelbo Boats

Båtnytt

TV: Här är första hyttbåten från pånyttfödda Ockelbo

Ockelbo har de senaste åren gjort sig kända för sina prisvärda och stryktåliga aluminiumbåtar. Vid mässan Allt för Sjön i mars 2018 blir det premiär för första hyttbåten.

Text: Båtnytt • 2017-12-20 Uppdaterad 2021-06-09

Det återupplivade märket Ockelbo har gjort sig kända för sina prisvärda och stryktåliga aluminiumbåtar. Till våren kommer nu en hyttbåt på samma koncept. Nya B21 CAB är knappt sex och en halv meter lång och bygger på Ockelbos B18-skrov, som förlängts för att kunna bära hytten.

 

De suddiga, första bilderna visar en snygg båt med sportiga linjer som påminner om koncernsyskonet Anytecs modeller. Men 21 CAB är ritad av Ockelbos egna designer, och priset är betydligt lägre: cirka 600 000 kronor med motor och grundutrustad.

I hytten på prototypen sitter sex passagerare på framåtvända sittplatser, varav en del är fällbara. Överbyggnaden ser låg ut på bilderna, men ståhöjden ska vara över 190 centimeter tack vare att durken är nedsänkt och taket mitt i båten är lätt höjt.

 

TV: Här är första hyttbåten från pånyttfödda Ockelbo
Ockelbo B21 CAB.

Fördäcket är relativt långt och kan möbleras med sittplatser av samma snitt som på den öppna Ockelbo B18. Ockelbos designer har även fått med ett lågt akterdäck som förenklar förtöjning, men också ska vara en plats att fika på i gästhamnen. Här går det att sätta upp ett bord och måltidsgästerna sitter på de två förvarings-/sittbänkarna.

Att sätta hytter på skrovet från öppna båtar kan ibland vara vanskligt. Om skrovet inte från början är byggt för den högre tyngdpunkten, kan resultatet bli en vinglig båt. Ockelbos B18-skrov borde vara ett av de mer lämpade. Det är ett av de mer stabila vi kört och hemligheten ligger i den klassiska måsvingebotten, med djupare V-botten vid kölen.

Med en 150 hästkrafters Evinrude blir toppfarten 42 till 43 knop, enligt fabrikens uppgifter. B21 CAB har premiär på Allt för sjön, 3 mars.

TV: Här är första hyttbåten från pånyttfödda Ockelbo
Ockelbo B21 CAB.

Test: Ockelbo B16 AL

TV: Båtnytt långtidstestar Nordkapp Enduro 705 Ranger – norsk aluminiumbåt med grymt skrov

Anytec presenterar två nya modeller – värstingen tål 400 hästar på akterspegeln


Text: Båtnytt • 2017-12-20
BåtnyttNyheterAluminiumbåtMotorbåtNyheter
Rulla till toppen