Lift off. Det gäller att hålla skroven ur vattnet om man vill vinna America's Cup. Svenska Artemis har gjort allt de kunnat för att få ordentligt lyft i tävlingen. Foto: Austin Wong/ACEA

LivetOmbord

TV: Här är svenska Artemis segervapen i America’s Cup

Americas Cup-båtarna har lärt sig att flyga – snabbt. Och en detalj är viktigare än allt annat för att hålla båten i luften. Kolla in filmen om det som ska vinna världens mest prestigefyllda idrottstrofé åt svenska Artemis.

Text: Jens Augustinsson • 2017-05-22 Uppdaterad 2021-06-09

På fredag startar äntligen seglingarna i America’s Cup. Det är nu som det är upp till bevis om lagens designteam lyckats hitta rätt formler för att få båtarna att gå tillräckligt fort.

En Nya Zeeländsk seglingsexpert besömde i förra veckan svenska Artemis chanser som goda att ta sig hela vägen till finalseglingarna mot titelförsvararen Oracle Team USA.

Och seglarna på Artemis är redo. Frågan är om deras båt också är det? 

När nu alla skroven är entyp på America’s Cup-båtarna så är det andra små detaljer som lagen måste fila på för att klämma ur mer fart ur båten. Och eftersom skroven knappt är i vattnet längre under en segling så är det till stor del bärplanen det handlar om.

Varje millimeters förändring på bärplanet kan göra knops skillnad ute på vattnet. Och som Artemis skeppare Nathan Outteridge utrycker det:

– Om du går ner i vattnet med skroven efter att starten gått så kommer du troligtvis inte vinna racet. Det vi gör kan inte jämföras med traditionell segling. Det handlar mer om att flyga.

Det gäller att ligga i framkant med den egna utvecklingen – samtidigt som det är viktigt att hålla ett vakande öga på vad konkurrenterna håller på med. Det är ett rävspel som ibland kan balansera på den tunna gränsen mot rent industrispionage.

– Det är frustrerande när du testar ett nytt bärplan som du är väldigt stolt över och som du tror ska kunna ge dig en fördel i tävlingen, och samma dag som du testar det så har du fem motorbåtar från motståndarlagen som följer dig på vattnet och tar bilder, säger Artemis lagkapten Iain Percy.

Kolla in den spännande mini-dokumentären om utvecklingen av det som ska vinna America’s Cup åt svenska Artemis – bärplanen. 

 

TV: Här är första seglingsbilderna på Svenska America's Cup-båten

TV: Han ska leda Sverige till seger i America's Cup

TV: Volvo Ocean Race byter till foilande enskrovsbåt – och katamaran


Text: Jens Augustinsson • 2017-05-22
LivetOmbordNyheterAmerica's CupKappseglingKatamaranSegelbåt
Rulla till toppen