Artemis var väldigt nära att ramma den japanska båten men kom ur situationen med såväl en hel båt som en seger i racet. Foto: ACEA 2017 / Photo Gilles Martin-Raget

LivetOmbord

TV: Här är svenskbåten centimeter från att ramma konkurrenten i America’s Cup

Efter stor dramatik under gårdagens seglingar i America's Cup är det fördel Sverige i matchen mot Japan.

Text: Jens Augustinsson • 2017-06-09 Uppdaterad 2021-06-09

Seglarna i svenska Artemis-laget lyckades hålla nerverna i styr och hade även domsluten på sin sida när man igår vände ett svårt underläge mot ledning i matchen mot Japan.

Inför torsdagens seglingar låg Artemis under med 3-1 i en matchserie där först till fem segrar vinner. Men efter tre seglingar igår hade man vänt underläget till ledning med 4-3 i matcher.

 

Under den sista seglingen hettade det till ordentligt (se filmen ovan). Artemis hade legat efter under större delen av racet men vid sista kryssrundningen var man i princip ikapp och såg sin chans att kräva rätt till väg vid rundningen. Man körde en väldigt offensiv strategi och pressar sig in mellan den japanska båten och rundningsmärket.

Men för att lyckas med det tar man en stor risk och gör en riktigt svår manöver. Artemis seglar i mellan 20 och 25 knop rakt emot den japanska båten och som ni kan se i filmen ovan så handlar det i princip bara om centimetrar som skiljer en lyckad manöver ifrån att Artemis spetsar den japanska båten.

Lyckligtvis, med svenska ögon sett, går den svenska protesten igenom, då domarna anser att den japanska båten inte gett Artemis tillräckligt med utrymme för att ostört kunna runda märket. Och när japanerna har ett straff hängande över sig är racet i princip avgjort.

Kolla in dramatiken i klippet ovan och hör även Artemis skeppare Nathan Outteridge beskriva händelsen mer detaljerat.

TV: Här är svenska Artemis segervapen i America's Cup

Här störtar ensamseglarna i Vendée Globe genom södra oceanen – kolla in unika tv-bilderna

Smarta prylen som hjälper dig dyka – utan dykutrustning


Text: Jens Augustinsson • 2017-06-09
LivetOmbordNyheterAmerica's CupKappseglingNyheter
Rulla till toppen