1419291.jpg

LivetOmbord

TV: Så slipper du en slingrande båt i lägre farter

En svensk innovation ska få slut på problemet med motorbåtar som slingrar sig i lägre farter.

Text: Praktiskt Båtägande • 2017-06-08 Uppdaterad 2021-06-10

Montera fyra stabilisatorer på motorbåtens akterspegel eller badbrygga. Då kan båten hålla rak kurs i låga farter. Det säger Mats Edström i Gävle, mannen bakom den patenterade innovationen. 

Stabilisatorerna, som liknar fenor, är tillverkade av rostfritt stål och har ingen roderverkan, utan arbetar istället som strömguider. De sticker ner 20–40 centimeter, alltid ovanför bottenlinjen.

Precis som många andra motorbåtsägare led Mats Edström av att hans motorbåt slingrade sig i fartregistret under fem knop. Om kastvindar träffade friborden var det ännu svårare att hålla kursen, speciellt i trånga hamnar och kanaler.

– Jag trodde att det berodde på propellerströmmen. Men jag fann att det är den så kallade karmaeffekten som är orsaken, säger Mats Edström.

Karmaeffekten beror på att det bildas vattenvirvlar akter om båten, en från vardera sidan, där vattnet går runt hörnet mot akterspegeln. Virvlarna knuffar bort varandra växelvis, vilket orsakar pendling i lägre farter. Efter flera års tester utvecklade Mats Edström stabilisatorerna, som gör att virvlarna ”klipps av” och hamnar längre ut från båtens akterspegel. Då kan föraren kan hålla en rak kurs.

Stabilisatorerna kan monteras på alla båtar som har problem med kurshållningen i farter under sju knop. På planande motorbåtar hänger stabilisatorerna i luften efter planingströskeln, säger Mats Edström. Han berättar vidare att en ny variant för mindre båtar är under utprovning och snart ska introduceras. 

Stabilisatorerna tillverkas specifikt till varje båt. Priset är cirka 8 000–10 000 kronor plus frakt.
Se skillnaden mellan stabilisatorer och inte i filmerna nedan. Du kan också läsa mer på Rakkurs.se

Interceptorer på frammarsch: ”Jag har blivit av med planingströskeln”

Zipwake och Humphree sänker din bränsleförbrukning

Polisen låg i bakhåll – ertappade misstänkta tjuvar med stulna motorer


Text: Praktiskt Båtägande • 2017-06-08
LivetOmbordNyheterBåttillbehörNyheterPraktiskt BåtägandeTeknik
Rulla till toppen