Alukin SCR 850 är en av modellerna som hjälpt till att ta båttillverkaren Alukin in på 2018 års upplaga av Veckans Affärers prestigefulla lista över årets superföretag. Foto: Alukin Boats Sweden AB

Båtnytt

Två svenska båtfirmor bland årets superföretag 2018

Företag i båtbranschen jobbar ofta i motvind. Men två svenska företag sticker ut rejält och placerar sig på Veckans Affärers superföretagarlista 2018.

Text: Jens Augustinsson • 2018-10-19 Uppdaterad 2021-06-10

Att driva företag i båtbranschen är i många fall en ekonomisk berg- och dalbana. Men det finns förstås också företag som går bra – och några som har en smått häpnadsväckande utveckling.

Tidningen Veckans Affärer har i samarbete med analysföretaget Bisnode de senaste 14 åren lyft fram de svenska företag som har den bästa ekonomiska utvecklingen och utnämner dem årligen till Årets Superföretag. I sin bedömning har de högt ställda krav på ekonomisk utveckling i form av ökad omsättning och vinst, med det är också viktigt att företagen kan visa på en stabilitet och långsiktighet i affären.

2018 års lista är 728 företag lång och två av dessa återfinns i båtbranschen. Alukin Boats har sen 2008 tillverkat aluminiumbåtar för såväl fritidsbruk som för yrkesfolk och har nu efter många års god utveckling klättrat in på listan över superföretag.

Tidningen Praktiskt Båtägande anade dock tidigt att aluminiumbåtstillverkaren i Roslagen hade något stort på gång. Redan 2009 fick Alukin tidningens utmärkelse Årets Rookie i båtbranschen.

Det andra båtföretaget som rider på en framgångsvåg och också återfinns på årets lista från Veckans Affärer är Norrtälje Båt & Motor. De saluför en rad välkända båtmärken men säljer också vattenskotrar, snöskotrar och fyrhjuliga motorcyklar.

Norrtälje Båt & Motor har vid flera tillfällen tilldelats utmärkelsen ”största Yamahahandlare” och är enligt egen utsago världens största återförsäljare av såväl Buster som Anytec. De är också sedan flera år återkommande på superföretagarlistan.

De startade verksamheten 2009 när många båthandlare i Sverige genomgick ett stålbad eller dukade under när försäljningen vek kraftigt efter några goda år.

– En viktig del för att kunna växa som företag är att vårda kunden under hela båtägandet. Som båthandlare måste man inse att det inte går att ta semester under högsäsong när kunderna kanske behöver oss som mest. Man kan inte ha en mekaniker i verkstaden på sommaren. Vi har tolv stycken, som garanterar att kunden alltid ska få service inom 72 timmar, berättar Joakim Mellqvist, vd för Norrtälje Båt & Motor, för Båtnytt.se.

En annan framgångsfaktor som utpekas av Joakim Mellqvist är att nu när företaget vuxit sig stort så ger det fördelar gentemot deras leverantörer. När han kan ställa höga krav på dem och få hög leveranssäkerhet, så kan han och hans personal i sin tur leverera produkter och service i rätt tid till sina kunder.

Se hela listan med 2018 års superföretag på veckansaffärer.se 

Alukin fördubblar sin fabriksyta i Norrtälje

Bilder: Så blir en Alukin CW 750 till

Snart sjösätts Rolls Royce självkörande fartyg


Text: Jens Augustinsson • 2018-10-19
BåtnyttNyheterNyheter
Rulla till toppen