Nu finns det inte en utan två flytande båtmässor i Bohuslän under samma augustihelg. Foto: Öppet Varv/iStock

LivetOmbord

Två båtmässor samtidigt i helgen – så väljer du rätt

Efter lite tjafs inom båtbranschen under vintern så blev en flytande mässa på västkusten till två. Kolla in vad som skiljer mässorna åt.

Text: Jens Augustinsson • 2017-08-25 Uppdaterad 2021-06-09

Vid den här tiden på året brukar det traditionsenligt anordnas en flytande båtmässa i Bohuslän. Öppna varv på Orust är närmast en institution bland landets flytande båtmässor och har de senaste 20 åren anordnats av båtbranschens riksförbund Sweboat. Men efter att båtbranschförbundets medlemmar i vintras efterfrågat en ny placering av av mässan slutade det med att man tog sin hand från arrangemanget på Orust och köpte upp rättigheterna till den mässa som samma helg anordnas i Marstrand, några mil längre söderut längs kusten.

Öppna varv på Orust finns dock kvar och den startar idag fredag 25 augusti, samtidigt som mässan i Marstrand drar igång. Här får du en kort beskrivning av mässorna, så att du kan styra stegen mot den mässa som passar dig bäst.

 

Öppet varv

Öppna varv blev Öppet varv och anordnas nu med segelbåtstillverkaren Hallberg Rassy som huvudarrangör. Det är också i deras hamn i Ellös som du hittar de utställda båtarna.

Fokus ligger på segelbåtar och de flesta av de kvarvarande tillverkarna på Orust, så som Najad och CR Yachts finns representerade. Men du kan också kika på båtar från till exempel Linjett, X-Yachts, J/Boats och Discovery. Man uppger att man visar över 100 båtar, varav en del även är begagnade båtar.

Det finns också närmare 80 utställare av båttillbehör i anslutning till hamnen.

Mässan håller öppet:

Fredag 25 och lördag 26 från kl. 10.00 till 18.00
Söndag kl. 10.00-16.00

På fredag kl. 14.00-18.00 samt lördag kl. 10.00-18.00 och söndag kl. 10.00-16.00 finns dessutom möjlighet att se hur båtbyggeri går till hos Hallberg-Rassy. Det kommer att finnas många båtar, från 31 till 64 fot, under byggnation i olika stadier inne i varvet.

Fritt inträde och fri parkering. 

Läs mer: öppetvarv.se

 

Marstrand Boat Show

I Marstrand hittar du över 200 utställda båtar och här ligger störst fokus på motorbåtar men det finns också segelbåtar från bland annat Bavaria, Arcona, Hanse och Dufour utställda. Bland motorbåtarna hittar vi bland annat Anytec, Sea Ray, Finnmaster,Axopar, Targa och många, många fler.

Under mässdagarna anordnas också en hel del kringaktiviteter och du kan bland annat förboka segling med Elan 310 och M32-katamaraner.

Det finns också prova på-aktiviteter med jollesegling och ribbåtskörning.

Du har också chansen att gå rundvandring i Rutgersons fabrik nära mässområdet. Rutgersons tillverkar block, däcksluckor, ventiler, skotsystem och segelbeslag.

Mässan håller öppet:

Fredag 26 och lördag 26 10.00-18.00
Söndag 10.00-16.00

läs mer: marstrandboatshow.se

Här är nyheterna på ”nya” mässan Öppet varv

Debatt: Du blir inte en sjöfara med ett glas vin i kroppen

Nu kan du köpa Martin Timells maffiga båt


Text: Jens Augustinsson • 2017-08-25
LivetOmbordNyheterBåtmässaMotorbåtNyheterSegelbåt
Scroll to Top