IMOCA 60-båtar kommer seglas i nästa Volvo Ocean Race. Foto: Austin Wong/Volvo Ocean Race

Båtnytt

Två båttyper i nästa Volvo Ocean Race

Volvo kliver av som titelsponsor. Men racet lever vidare och siktar mot nya höjder.

Text: Jens Augustinsson • 2018-10-04 Uppdaterad 2021-06-09

Volvo har förvisso klivit av som titelsponsor för den välkända världsomseglingen. Men för de allra flesta är tävlingen förstås fortfarande känd som Volvo Ocean Race.

Men med ny, svensk, besättning vid rodret för tävlingen så är många intressanta förändringar på gång. Och några av dem avslöjades häromdagen.

Den mest intressanta och uppseendeväckande nyheten så här långt torde vara att vi får se två olika båtklasser i nästa tävling. Det är sedan en tid bestämt att båtar i IMOCA 60-klassen kommer seglas i nästa tävling, 2021. IMOCA-båtarna seglas idag företrädesvis solo eller med två i besättningen i tävlingar som Vendée Globe, Route du Rhum och Transat Jaques Vabre. Men nu ska de alltså seglas med större besättning.

En intressant sak med IMOCA 60 är att båtarna är tillverkade inom en så kallad boxregel, det finns alltså inom givna ramar utrymme att experimentera med designen. Detta innebär att Tävlingen på sätt och vis återvänder till sina rötter, då egenutvecklad båtdesign historiskt har varit ett viktigt vapen för lagen i kampen om den åtråvärda trofén.

Den andra klassen som ska seglas i nästa race är ingen mindre än VO 65, som ju är välbekant för de flesta efter att den nu har använts i de senaste två upplagorna. De två klasserna ska dock inte tävla mot varandra med någon form av handikappsystem, utan det blir enbart besättningarna på IMOCA 60-båtarna som tampas om totalsegern.

De som seglar på VO 65-båtarna kommer istället att tävla om den nyinstiftade Youth Challenge Trophy. Som namnet antyder så handlar det om en tävling där yngre seglare ska garanteras fler platser ombord, för att på så sätt få fram fler unga seglare med erfarenhet av de allra största och tuffaste seglingstävlingarna i världen.
En majoritet av seglarna ombord måste vara under 30 år och minst tre seglare måste vara under 26 år.

Varje lag måste också ha kvinnliga seglare ombord och precis som i förra tävlingen kommer lagen få olika alternativ för hur man bygger sin besättning. 

Den 11 december 2018 öppnar dörrarna för anmälningar till nästa race, som startar någon gång under 2021.

 

TV: Vild start på Volvo Ocean Race – kolla in de fantastiska helikopterbilderna

Svenskar tar över i toppen för Volvo Ocean Race

TV: Så ser det ut när en kölbåt flyger


Text: Jens Augustinsson • 2018-10-04
BåtnyttNyheterIMOCA*60KappseglingNyheterVolvo*Ocean*Race
Rulla till toppen