Prisraset klingar av och köpsuget tilltar. Den analysen gör flera båtmäklare i landet. Foto: Johan Cooke

LivetOmbord

Uppåt för båtförsäljningen – dessa är hetast på begagnatmarknaden

Fritidsbåtsförsäljning av både begagnat och nytt ökar. Prisraset för begagnade nyare segelbåtar har klingat av och köpsuget tilltar.

Text: Johan Cooke • 2017-08-31 Uppdaterad 2021-06-10

Båtagenten Caj Britschgi på västkusten förmedlar segelbåtar: 

– Mest efterfrågat är nordiska kvalitetsbåtar som Najad, Hallberg Rassy och Finnflyer. Även nyare serietillverkade båtar som Jeanneau, Bavaria och Hanse är det stor efterfrågan på. Båtarna ska i regel vara bobara och minst 30 fot, säger Caj Britschgi.

Högkonjunktur och ”rätt” pris gör att begagnatköparna har vaknat. Privatimporten av begagnade båtar från Europa har däremot nästan helt försvunnit enligt Caj Britschgl. Orsaken är att köparna inte längre sparar så mycket pengar på att köpa båt utomlands. 

Två kundtyper utmärker sig. Dels köpare över 60 år som vill ha barnbarnen med ombord, dels personer i 30-årsåldern med egna barn. 

– Tyvärr är det få köpare som är i åldersspannet 20 till 30 år. För den yngre generationen är det många andra fritidsintressen som konkurrerar med båtlivet, säger Caj Britschgi.

Albinhallens ägare Wille Söderberg, som mäklat fritidsbåtar sedan 70-talet, säger att 2017 hittills varit betydligt bättre än i fjol: 

– Fler kan sälja sina begagnade båtar nu men det är svårare för säljarna att få de priser de begärde förr, säger Wille Söderberg.

Efterfrågade båtar hos Albinhallen i Södertälje är walkaroundbåtar, företrädesvis båtar av aluminium. Båtmotorstölderna har inte avskräckt Albinhallens båtköpare, utan motorbåtarna ska helst vara utrustade med stora motorer. Motorbåtsfabrikatet Aquador efterfrågas också.

Många kunder söker även bättre begagnade, serietillverkade segelbåtar. Äldre 1980-tals segelbåtar går också att sälja om de är i fint skick och välutrustade.  Wille Söderberg har nyligen bland annat sålt Albin Nova för 225 000 kronor och en mindre Hallberg Rassy för 220 000 kronor.  Men han måste ofta tacka nej till att förmedla mindre 1970-tals båtar, för de är mycket svårsålda. 

Stefan Haraldson på Maxibryggan i Västervik gör tummen upp för säljåret 2017: 

– Under två dagar sålde jag nyligen sex begagnade båtar. Det är jättekul. Fabrikaten är en blandad kompott. Både Nauticat, Maxi och Bavaria efterfrågas, säger han.  

Även svenska båttillverkare är optimistiska. Ett av företagen är Hallberg-Rassy som har nyanställt drygt 30 personer och nu har drygt 140 medarbetare. Även Najad och Regina Yacht har nyrekryterat. Motorbåtstillverkaren Nimbus har dubblerat sin arbetsstyrka på tre år och har nu 120 anställda.

Köpguide: Bayliner 2155 Ciera Sunbridge

10 bästa tipsen för ett lyckat begagnatköp av aluminiumbåt

Zlatan letar ny båt – här är 100-miljonersobjektet


Text: Johan Cooke • 2017-08-31
LivetOmbordNyheterbegagnatMotorbåtNyheterSegelbåt
Rulla till toppen