Annons

Foto: Sunbrella

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Sunbrella
LivetOmbord

Så ger du båten en ansiktslyftning i vår

Snart är det dags att fixa båten för säsongen. Solblekta dynor och ett risigt kapell ger en trist och tråkig känsla. Här tipsar experterna om hur du sköter dina textilier så att de håller sig fräscha längre.  

Text: Sunbrella • 2017-03-03 Uppdaterad 2024-04-03
Snart är det dags att fixa båten för säsongen. Solblekta dynor och ett risigt kapell ger en trist och tråkig känsla. Här tipsar experterna om hur du sköter dina textilier så att de håller sig fräscha längre.  

Så håller du kapell och båtdynor snygga i många år:

Listan med smarta tips hittar du längst ner i artikeln. 

Vi har börjat inreda våra båtar på samma sätt som vi inreder våra hem. I dag vågar vi gå ifrån de traditionella marinblåa textilierna och satsar på ljusare färger och mönster. Dessutom matchar vi båtdynor och kapell med kuddar och gardiner.

Men sol, vind och salt sliter hårt på våra båtar. Sunbrellas maritima tygkollektion är speciellt anpassad för tuffa klimat och står emot solblekning, salt och smuts – utan att tappa färg och styrka. 

– Tyget är behandlat så att vattenstänk pärlar sig på ytan och går lätt att torka av. Skulle en våg slå in och blöta ner dynorna är det inga problem – textilierna andas så att fukten aldrig stängs in, säger Nicolas Kessler på textilföretaget Sunbrella.

Så ger du båten en ansiktslyftning i vår
Foto: Sunbrella

Håller färgen

Han berättar att det finns över 250 olika tyger att välja bland – allt från mönstrat till enfärgat. Textilierna är dessutom smutsavvisande och du kan enkelt borsta bort eller sköljas av smutsen med vanligt vatten.

Att Sunbrellas tyger inte heller bleks av sol eller saltvatten beror på att produkterna består av spinnfärgad akryl, vilket innebär att tråden är helt genomfärgad. Något som gör att textilierna till och med kan tvättas i en klorinlösning. Dessutom står Sunbrellas tyger emot UV-strålning. De håller betydligt längre än andra tyger och har en garantin på fem år.

– Många tänker inte på att även textilierna inne i båten bleks och slits snabbt om du väljer ett enklare tyg. Gardinerna exponeras för solljus och fuktiga flytvästar och badkläder slängs på dynorna i ruffen. Ett smart tips är därför att använda samma tåliga tyg inne i båten, som ute i sittbrunnen, säger Nicolas Kessler. 

Han menar samtidigt att det är viktigt att tyget är bekvämt – inte bara slitstarkt.

– Tänk på komforten när du väljer båtdynor. Många material blir varma när solen ligger på och då måste du lägga en handduk på dynan innan du sätter dig. 

Klicka här – och läs mer om Sunbrellas smarta textilier.

Så ger du båten en ansiktslyftning i vår

Snyggt kapell i 10 år

Även kapellet är viktigt att ta hand om. En bra modell ska hålla formen och färgen i minst tio år. Därför är det trist när ditt en gång röda kapell snabbt bleks rosa. 

– Ungefär vart femte år är det dags att lämna in det för en grundlig rengöring och ny impregnering. Däremellan räcker det att spola av kapellet med vatten någon gång i månaden och tvätta med ett milt rengöringsmedel ungefär vartannat år, säger Leif Lindblad på Kapell & Annat.

Han berättar att sömmarna ofta är det första som ger sig. Välj därför ett kapell med mörka sömmar. En mörk tråd håller nämligen längre än en ljus. Idag finns det dessutom trådar med upp till 15 års UV-beständighet.

Satsar du ett lite dyrare kapell brukar även impregneringen hålla längre och kvaliteten på duk, tryckknappar och dragkedjor är bättre. 

– Vårt svenska klimat är otroligt tufft mot våra båtar. Därför lönar det sig att lägga lite extra pengar på ett riktigt bra kapell. Här skulle jag satsa på Sunbrella Plus. Det bleks inte av solen och tar dessutom bort UV-strålningen, säger Leif Lindblad. 

Vill du ha Sunbrella textilier till din båt? Vänd dig till ditt lokala kapellmakeri eller din lokala dyntillverkare.

Klicka här – och läs mer om Sunbrellas smarta textilier. 

Så ger du båten en ansiktslyftning i vår
Foto: Sunbrella

Så håller du kapell och båtdynor snygga i många år:

* Lagar du ofta mat under kapellet? Tänk då på att fett från matoset fastnar på väven och kan ge upphov till mögel. Var därför noga med att tvätta kapellet även invändigt.

* Borsta av tygerna och kapellet regelbundet med en mjuk borste eller svamp.

* Spola av tygerna och kapellet med kallt vatten någon gång i månaden.

* Ta bort fågelskit och annan smuts så fort du ser fläckarna. 

* Beroende på användning är det bra att göra en lite mer grundlig rengöring vartannat eller vart tredje år. Använd mild såpa i ljummet vatten eller ett rengöringsmedel som är rekommenderat av leverantören.

* Se till att tygerna är torra och rena och rulla sedan ihop dem innan du lägger in dem för vinterförvaring.

* Förvara tygerna torrt och med bra ventilation – inte på vinden eller i garaget.

PS… Tänk på att du enkelt kan öka andrahandsvärdet på din båt med nya moderna dynor och ett fräscht kapell.

PS… Du har väl inte missat att ladda ner appen Sunbrella Care med fler tips på hur du tar hand om dina textilier. 

Så ger du båten en ansiktslyftning i vår
Foto: Sunbrella

1963–2024

Testarkivet – artiklar från Sveriges ledande båttidningar från 1963 till idag.

Den här artikeln är en del av vårt plusmaterial. Vi är oberoende, så det är du och inte företagen som betalar för våra tester.

Betala via Swish eller med kort och få tillgång till artikeln via en länk som vi skickar till din mejladress.


Text: Sunbrella • 2017-03-03
LivetOmbordPartner
Rulla till toppen