Annons

1496440.jpg

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Länsförsäkringar
LivetOmbord

Checklistan – har du koll inför sjösättningen

Nu är det hög tid att göra det sista inför sjösättningen. Men frågan är om du har koll på allt. Ett misstag kan vara förödande för hela säsongen. Vi har listan som hjälper dig med vårrustningen.

Text: Länsförsäkringar • 2018-04-18
Advertisement
Checklistan – har du koll inför sjösättningen

Försäkra din båt?

Motorbåt, segelbåt eller jolle? Länsförsäkringar försäkrar de flesta fritidsbåtar.

Båtförsäkringen gäller både till sjöss och på land. Du väljer själv omfattning. Med vår BAS försäkring får du ett bra grundskydd. Med MAX är även båtmotorn och annan maskinell utrustning försäkrad om du råkar ut för en oförutsedd händelse eller tankar med fel bränsle.
LÄS MER OM BÅTFÖRSÄKRINGAR HÄR

Du har kanske gjort det förut, men varje år kan det vara bra att uppdatera sig på vad som gäller och vad du absolut inte får missa. Vi ger dig några handfasta tips inför sjösättningen. 

MOTORN
– Motorn är en vital del som bör prioriteras oavsett om du har en motor- eller segelbåt, eller oberoende motorns storlek. Oljeservice görs med fördel på hösten, som att byta oljefilter och olja. Det innebär inte att du helt kan bortse från detta på våren. Se över oljenivåer så att det inte skett något oförutsägbart under vinterförvaringen. Oljan ska vara gyllenbrun och klar. Är den grå eller grumlig behöver oljan bytas och drevet packas om. Hann du inte med detta i höstas så är det bättre sent än aldrig att byta nu. Kontrollera även remmar och montera impellern.

Om du har en båt med utombordsmotor, kolla motorbultar och att du har ett godkänt lås på utombordare.

PROPELLERN
– Kontrollera att propellern är i gott skick, att anoderna har tillräcklig tjocklek och att propellern sitter ordentligt monterad. Om inte måste detta justeras eller bytas. Vid ny propeller, montera på propellern enligt tillverkarens anvisningar – att tappa en propeller under säsong är inte kul.

GASOL
– Har du gasol i båten bör även denna kontrolleras noggrant. Kontrollera slangar och leta efter torrsprickor. Gör ett läckagetest och byt vid minsta osäkerhet. Gummislangar och packningar åldras och ska bytas ut regelbundet.

GENOMFÖRINGAR OCH SLANGAR
– Båtens genomföringar är potentiella läckagepunkter. Ryck i genomföringarna från insidan av båten för att försäkra dig om att de är hela och inte börjat läcka. Detta är också en punkt på checklistan som är bra att upprepa när båten väl kommit i vattnet, som en extra försäkring.

LÄS MER OM BÅTFÖRSÄKRINGAR HOS LÄNSFÖRSÄKRINGAR

Checklistan – har du koll inför sjösättningen

BATTERIET
– Sätt batteriet på laddning och kontrollera att det fungerar normalt.

BOTTENMÅLA
– Att bottenmåla båten är ett bra skydd mot oönskade vattenbeväxning. Det är inte bara jobbigt när båten lyfts upp på land i höst och det ska tas bort, det påverkar även båtens framfart i vattnet. Både när det kommer till manövrering och bränsleförbrukning. När du väljer bottenfärg ska du välja en sort anpassad efter de vatten du ska använda båten i för att få rätt effekt. Har du köpt ny begagnad båt för denna säsong från västkusten som du nu ska ha i Östersjön bör du byta färg. Aluminiumbåtar, till exempel, kan få skador på skrovet om du använder dig av fel sort.

SJÖKORT
– Redan nu kan det vara värt att kontrollera att du har uppdaterade sjökort, oavsett om du använder klassiska eller GPS.

DYVIKAN
– Stäng skrovgenomföringar och kom ihåg att montera tillbaka dyvikan. Tänk på att kolla tätheten på ventiler i både öppet och stängt läge.

MASTEN
– Har du segelbåt får du inte heller glömma att kontroller skicket på masten. Så att alla vajrar och kardeler är hela och så att inga infästningar är slitna eller sönder.

LÄS MER OM BÅTFÖRSÄKRINGAR HOS LÄNSFÖRSÄKRINGAR

TIPS!

– Direkt efter sjösättningen starta motorn, lyft på durkar och motorrumskåpa. Kontrollera att det inte läcker från slangar och filter som kan ha blivit spröda eller hårda under vinterförvaringen. Titta även till båten regelbundet det första dygnet efter sjösättningen så att allt ser bra ut.

Försäkringsbolagets snabba agerande vände olycka till lycka på bara ett par timmar

Fråga båtexperten – 10 frågor om båtförsäkring till Länsförsäkringars expert

Quiz – har du koll på knopar, båttermer och annat som hör en båtsommar till?

Seglare iscensatte en förlisning – så avslöjar försäkringsbolagen dig

Sjövett – har du koll på vad som gäller

När olyckan är framme – så här funkar det

DNA-märk din motor – nya metoder för märkning skyddar din båt

Listan: Här är områdena som drabbas mest av båtmotorstölder

Så väljer du rätt båtförsäkring

Stöld och brand – så skyddar du båten under vintern


Text: Länsförsäkringar • 2018-04-18
LivetOmbordPartnerVårrustningSjösättning
Scroll to Top