Annons

1588043.jpg

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Länsförsäkringar
LivetOmbord

Det här visste du inte om båtförsäkringen – så funkar det!

Har du koll på hur din båtförsäkring faktiskt fungerar? Vi ställde 9 frågor till Länsförsäkringars försäkringsexpert för att reda ut vad båtförsäkringen faktiskt täcker och vilka saker man bör ha koll på.

Text: Länsförsäkringar • 2019-04-12 Uppdaterad 2021-06-09
Advertisement
Det här visste du inte om båtförsäkringen – så funkar det!

Försäkra din båt

Motorbåt, segelbåt eller jolle? Länsförsäkringar försäkrar de flesta fritidsbåtar. Båtförsäkringen gäller både till sjöss och på land. Du väljer själv omfattning. Med vår BAS försäkring får du ett bra grundskydd. Med MAX är även båtmotorn och annan maskinell utrustning försäkrad om du råkar ut för en oförutsedd händelse eller tankar med fel bränsle.

LÄS MER OM BÅTFÖRSÄKRINGAR HÄR

”Jag läser det där sen…” känner du igen den tanken? Så resonerar nog många när luntan med finstilta papper följer med till exempel en försäkring och man nöjer sig med att ha gjort sig en översiktlig bild av innehållet. När kontakten med försäkringsbolaget sen blir nödvändig finns en gnagande känsla av att man borde ha läst villkoren lite mer noggrant. Peter Larsson, skadespecialist för båt på Länsförsäkringar svarar på några av de vanligaste frågorna gällande båtförsäkringar för att du enkelt ska få bättre koll.

Kan alla båtar försäkras?
– Absolut, de allra flesta fritidsbåtar för privat bruk kan försäkras. För vissa båtar har vi begränsningar. Vi försäkrar till exempel inte båtar med högre motorstyrka än vad tillverkaren godkänt. Men generellt är det inga problem.

Vad omfattas av försäkringen?
– Försäkringen ersätter skador på din båt, motor och sådan utrustning som tillhör båten samt personliga tillhörigheter i båten. Elektronik och oregistrerad båtvagn är två exempel på utrustning som omfattas av båtförsäkringen. Försäkringen omfattar också en släpjolle med tillhörande motor om de finns angivna på försäkringsbrevet. Vissa föremål har en högsta gräns för ersättning, som till exempel jollen, som har ett max ersättningsbelopp på 25 000 kronor.

Vad ersätter försäkringen?
– Generellt kan man säga att försäkringen ersätter marknadsvärdet av den stulna eller skadade egendomen, högst försäkringsbeloppet. Vid reparation ersätts material, arbetskostnad och hantering. Om ett föremål har blivit skadat eller stulet ersätts det med hänsyn till ålder och skick. Utöver försäkringsbeloppet ersätter försäkringen kostnader för till exempel provisorisk reparation som gjorts för att rädda båten ur nödläge samt bärgning från haveriplats. När det kommer till exempelvis motor och båttillbehör yngre än två år ersätts föremålet vanligtvis med likvärdig egendom utan värdeminskning. Därefter värderas de med marknadsvärdet eller enligt en särskild värderingstabell. Därför är det extra viktigt att ha en uppdaterad försäkring utifrån vad båten faktiskt är värd.

LÄS MER OM BÅTFÖRSÄKRINGAR HÄR

Finns det saker som inte omfattas av försäkringen?
– Även här om man ska prata i generella termer så är det till exempel pengar, värdehandlingar, tobak, alkohol, permanent förtöjningsutrustning och registrerade släpfordon.

Var gäller försäkringen?
– Båtförsäkringen gäller i Sverige, Danmark, Norge, Finland och i dessa länders territorialvatten, Östersjön med angränsande hav och vikar, Kielkanalen, Kattegatt, Skagerack och Nordsjön öster om linjen Lindesnes ­ Helgoland ­ Cuxhaven. Om du har planer på att lämna dessa vatten rekommenderar vi att du kontaktar oss på Länsförsäkringar i god tid, så hjälper vi dig med försäkringsskyddet. Så att du sen i lugn och ro kan njuta av semestern.

Kan jag styra min självrisk?
– Ja till viss del kan du styra din självrisk. En låg självrisk ger ett högre pris på den årliga försäkringspremien och omvänt – en hög självrisk kan sänka priset. Här bör man räkna på en längre period och gärna titta bakåt för att välja de alternativ som passar dig och ditt båtägande bäst. Mellanskillnaden som uppstår på priset utifrån om man väljer hög eller låg självrisk bör man kunna räkna hem på tre till fem år. Sen är det såklart utifrån dina personliga preferenser vad som fungerar bäst för dig just nu.

Hur fungerar ersättning för lösöre?
– De saker du har i båten, som inte är båttillbehör, kallas för lösöre. Det kan till exempel vara kläder, tallrikar och liknande. Försäkringen har ett maxersättningsbelopp, 5000 kronor för Båtförsäkring Bas och 10 000 kronor för Båtförsäkring Max. Om du är ute på semester och olyckan är framme så kan i de flesta fall din hemförsäkring också hjälpa till. Har du din hemförsäkring i Länsförsäkringar så betalar du bara en självrisk, den högsta.

LÄS MER OM BÅTFÖRSÄKRINGAR HÄR

Hur fungerar ersättningen om min båt skulle skadas?
– Enkelt uttryckt så ska båten och dess tillbehör ersättas till samma skick som den var innan skadan inträffade, samtidigt som man inte får ”tjäna” på att ha en skada. Det betyder att din försäkring inte ersätter en renovering av en äldre båt.

När bör jag välja en Båtförsäkring Max?
– Det beror lite på hur du använder båten, åker du i större vatten och inte bara i till exempel en insjö så är Båtförsäkring Max att föredra. I Båtförsäkring Max ingår assistanshjälp, vilket får en mer betydande roll för dig som båtägare om något skulle hända när du är längre från land. Det går absolut att teckna olika assistansförsäkringar separat, men det blir sällan fördelaktigt prismässigt. Speciellt när en maxförsäkring även innehåller en allriskförsäkring och en maskinskadeförsäkring. I vår försäkring ingår också en olycksfallsförsäkring som ger ett mycket bra försäkringsskydd för alla ombord!

Så startar du båtsamverkan i din båtklubb

Quiz: Testa dina kunskaper inför båtsäsongen 2019

Sjövett – har du koll på vad som gäller

Checklistan – har du koll inför sjösättningen

ALLA LÄNSFÖRSÄKRINGARS ARTIKLAR HITTAR DU HÄR
Det här visste du inte om båtförsäkringen – så funkar det!

Text: Länsförsäkringar • 2019-04-12
LivetOmbordPartner
Rulla till toppen