Annons

1518008.jpg

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Länsförsäkringar
LivetOmbord

Fråga båtexperten – 10 frågor om båtförsäkring till Länsförsäkringars expert

Vad ska man tänka på när man väljer båtförsäkring och hur ska man tänka när olyckan är framme. Ni ställde frågorna till försäkringsexperten på Länsförsäkringar – här kommer svaren.

Text: Länsförsäkringar • 2018-07-06 Uppdaterad 2021-06-09
Advertisement
Fråga båtexperten – 10 frågor om båtförsäkring till Länsförsäkringars expert

Försäkra din båt

Motorbåt, segelbåt eller jolle? Länsförsäkringar försäkrar de flesta fritidsbåtar. Båtförsäkringen gäller både till sjöss och på land. Du väljer själv omfattning. Med vår BAS försäkring får du ett bra grundskydd. Med MAX är även båtmotorn och annan maskinell utrustning försäkrad om du råkar ut för en oförutsedd händelse eller tankar med fel bränsle.LÄS MER OM BÅTFÖRSÄKRINGAR HÄR

Att se över sin försäkring är kanske inte det roligaste man kan ägna sig åt men det är absolut värt det om olyckan är framme. Men vad ska man tänka på? Klas Evensen Marknadsansvarig för båt på Länsförsäkringar svarar på era frågor om båtförsäkringar.

Hur vet jag att jag har en bra försäkring som täcker eventuella skador och stöld? 
– Om du har en helförsäkring från ett av de etablerade försäkringsbolagen bör du ha ett bra skydd. Men det skiljer alltid litegrann mellan de olika försäkringsbolagen så jämför mer än bara premien och självrisken.

Jag har idag en ganska liten båt av äldre modell utan kojplatser, men funderar på att köpa en lite nyare begagnad båt men större, med kojplatser, hur mycket kommer det att påverka min premie?
– Premien sätts beroende på vad det är för båt, motor och värde. En större båt har förmodligen ett högre värde och premien kommer därför förmodligen att bli högre. Hur mycket beror på vad du hittar för ny trevlig båt.

Har inte sett över min försäkring sen jag tecknade den när båten var ny för cirka 7 år sen. Har jag fortfarande ett bra försäkringsskydd?
– Ja. Men risken är stor att du betalar för mycket i premie. Kontrollera att ditt försäkringsvärde motsvarar marknadsvärdet av din båt med utrustning.

Har varit kund hos er tidigare men bytte för ett tag sen, funderar på att byta tillbaka, men prisskillnaden är ganska stor. Vad motiverar prisskillnaden?
– I grunden baserar sig premien på hur skadeutfallet har varit på just din båttyp i respektive försäkringsbolag. Se till att du gör en bra jämförelse, det vill säga samma värde, samma självrisk och i grunden samma försäkring. Ett tips kan vara att fråga din verkstad där du kommer att lämna in båten vid en skada, om vilket försäkringsbolag dom helst jobbar med!

Tjänar jag på att samla mina olika försäkringar i ett bolag?
–Ja. Om du råkar ut för en skada där till exempel både din båtförsäkring och din hemförsäkring utnyttjas, så har du oftast bara en självrisk om båda försäkringarna ligger i samma bolag. Dessutom får du en lägre premie om du samlar alla försäkringar i samma bolag.

Tycker att premien för min försäkring bara blir högre och högre. Kan jag göra något för att påverka min försäkring så att premien blir lägre?
– Kontrollera att försäkringsvärdet motsvarar marknadsvärdet. Du kan även välja en högre självrisk, det påverkar också premien.

Funderar på att hyra ut båten under en del av sommaren, hur påverkar det min försäkring?
–Du måste teckna en tilläggsförsäkring för uthyrning om du hyr ut eller lånar ut båten mot ersättning. Du får en liten tilläggspremie och i händelse av skada är det en extra självrisk.

Funderar på att köpa en begagnad båt – några tips på vad jag ska tänka på ur ett försäkringsperspektiv?
–Låt en oberoende besiktningsman kontrollera båten så att du inte får några obehagliga överraskningar. Finns det gamla skador på båten så ska dessa ersättas av säljarens försäkring.

Om jag vistas med båten utanför svenskt vatten – påverkar de min försäkring om jag skulle på grund till exempel eller råka ut för något annat?
– Din båtförsäkring gäller i Sveriges, Norges, Finlands och Danmarks territorialvatten inklusive hela Östersjön. Om du åker längre bort gäller inte din båtförsäkring, om du inte tecknar en tilläggsförsäkring.

Vilka tilläggsförsäkringar rekommenderar ni utöver en grundförsäkring för båt?
– Vi har 2 försäkringsformer. Båtförsäkring Bas är en helförsäkring som räcker för många, men vi har också Båtförsäkring Max. Skillnaden är att i Max ingår Assistans, Allrisk, Avbrottsersättning och i vissa fall Maskinskada. Hör efter med ditt försäkringsbolag om vad som passar dig bäst!

Quiz – har du koll på knopar, båttermer och annat som hör en båtsommar till?

Seglare iscensatte en förlisning – så avslöjar försäkringsbolagen dig

Sjövett – har du koll på vad som gäller

När olyckan är framme – så här funkar det

Checklistan – har du koll inför sjösättningen

DNA-märk din motor – nya metoder för märkning skyddar din båt

Listan: Här är områdena som drabbas mest av båtmotorstölder

Så väljer du rätt båtförsäkring

Stöld och brand – så skyddar du båten under vintern


Text: Länsförsäkringar • 2018-07-06
LivetOmbordPartner
Rulla till toppen