Annons

Var sunt misstänksam mot okända bilar som cirkulerar i ditt bostadsområde eller vid båtklubben. De kanske vill stoppa din motor i lastutrymmet.

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Svedea
LivetOmbord

Knepet: Så vet du att tjuvarna kommer stjäla din motor

Snö eller inte, vintern har oss i ett järngrepp i hela landet. De flesta av oss båtmänniskor har nog inte mycket båtliv i tankarna för tillfället. Men tyvärr finns det en del andra som har det. Det stjäls båtar och motorer runt om i landet i en oroande omfattning. Men det finns sätt att ta reda på om du är på väg att drabbas – och knep för att skydda dig mot tjuvarna.

Text: Svedea • 2017-01-01 Uppdaterad 2021-06-09

Tjuvarnas metoder blir allt djärvare och de söker sig till nya jaktmarker, som traditionellt sett varit i princip fredade zoner. En person som ser detta tydligt i sitt jobb är Maria Aksberg. Hon arbetar som skadereglerare på Svedea, ett försäkringsbolag som är proffs på just båtförsäkringar. 

– Jag tycker vi kan se att det sker fler stölder överlag än tidigare. Och vi ser också nya mönster hos tjuvarna. Ofta försvinner stulna motorer ut ur landet med färjor österut. Men nyligen hittades även en gömma med båtar och motorer mitt ute i skogen i Sorseletrakten. Så det finns anledning att misstänka att tjuvarna också försöker smuggla stöldgodset landvägen österut över finska gränsen, säger Maria Aksberg.

Har du rätt skydd mot tjuvarna? Här hittar du en bra och billig försäkring.

Tre steg – så stjäl tjuvarna din motor

Enligt henne ser Svedea att stöldmetoderna ofta är väl genomtänkta, men det finns tecken du kan titta efter för att ta reda på om tjuvarna är på ingång vid din båtklubb, din sommarstuga eller i ditt bostadsområde. När det handlar om organiserade båtmotorstölder sker de nämligen ofta i tre steg. Här avslöjar vi hur tjuvarna jobbar. 

  • I steg ett åker tjuvarna runt och undersöker ett område för att se var godbitarna finns. Det händer att de markerar upp platserna där de hittar något intressant. Det kan handla om diskreta kryss på brevlådor eller någon form av markering på presenningar på båtuppläggningsplatser.
  • I steg två åker gärningsmännen sedan ut och förbereder stölden genom att skruva loss bultar, klippa hydraulslangar och lossa kablar.
  • När allt sedan är förberett så går det ofta fort. I tredje steget kommer tjuvarna tillbaka, lyfter av motorn och sedan försvinner de lika snabbt igen.

Maria Aksberg berättar om ett fall nyligen då en av Svedeas kunder upptäckte att hydraulslangarna till hans motor var avklippta. Rådet hon ger i ett sådant läge är att så fort som möjligt antingen plocka av motorn eller flytta hela båten till en annan plats. För har tjuvarna kommit så långt, så kommer de med största sannolikhet tillbaka för att avsluta jobbet.

Så skyddar du dig

Men det går faktiskt att göra mycket själv för att på olika sätt skydda sig mot den här typen av stölder.

– Att ha en bra båtförsäkring är förstås a och o. Då vet du att du är skyddad om det värsta skulle hända, säger Maria Aksberg. 

Här listar hon tio andra av Svedeas smarta tips.

  • Försök vara extra uppmärksam på okända bilar som rör sig i ditt bostadsområde, vid din sommarstuga eller vid din båtklubb. Tänk på att ta registreringsnummer, det kan vara till stor hjälp senare. 
  • Åk ner till båtklubben eller marinan vid udda tider. Det kan till och med vara värt att organisera sig kring detta.
  • Om motorn är för stor för att plocka av, försök ha hela båten bakom lås och bom eller parkera den med motorn tätt intill en vägg. Då blir det betydligt svårare för tjuvarna att jobba.
  • Tänk också på att tjuvarna ofta inte drar sig för att för att ge sig på även så stora motorer som 250 och 300-hästare, påminner Maria Aksberg. 
  • När du tittar till båten – gör det ordentligt. Ibland syns det inte på utsidan att det är något fuffens på gång. Glöm därför inte att lyfta på presenningen för att se att inga motorbultar saknas eller slangar är klippta. Och lägg gärna även en extra minut på att kika in under grannbåtarnas vintertäcken. 
  • Om motorn ändå blir stulen finns det ett par saker som hjälper om du tänkt på tidigare. Har du har någon form av elektroniskt söksystem installerat, se till att det fungerar – särskilt om du köpt en begagnad motor. Då kan det vara värt att kontrollera så att eventuella batterier i systemet är fräscha.
  • Överväg också att skaffa mikropunktsmärkning/securmark. Enligt Maria Aksberg återvänder en del motorer till sina ägare tack vare detta. 
  • Glöm inte att även plocka ur dyr elektronisk utrustning ur båten. Idag har många båtägare dyra navigatorer installerade och de har blivit ett allt mer eftertraktat byte. 
  • Och lås in din båtmotor under vinterförvaringen av båten – hos en båthandlare eller i eget låst utrymme. Det är absolut det bästa sättet att slippa få den stulen.
  • Till sist vill Maria Aksberg även påminna om att noga tänka igenom hur båten är fastlåst då den ligger i sjön. Ofta har man ett starkt lås och bra infästning i båten. Men lika viktigt är det att ha en ordentlig förankring även i bryggan. 

Är du rätt försäkrad? Här kan du teckna en billig båtförsäkring på 30 sekunder. 

Här stjäls flest motorer

Öar utan fast landförbindelse har under lång tid varit nästan helt förskonade från båt- och båtmotorstölder. Men det finns nu flera fall längs västkusten där man fått påhälsning av tjuvar, även långt ut i havsbandet.

De regioner där det stjäls mest är inte helt överraskande de områden där det finns flest båtar – i Stockholms skärgård, på västkusten och kring de stora städerna. Men det har även skett stölder på mindre orter runt om i Sverige, så det är inte längre ett storstadsproblem.

Vissa delar av västkusten avviker i positiv bemärkelse då projektet Båtsamverkan, där båtägare går samman och bevakar hamnar, gett resultat i form av färre stölder.     

Går vi in och tittar på en mer lokal nivå så finns det några platser där man bör vara extra vaksam för att inte råka ut för stölder. Här är hela listan. 

  • Båtuppläggningsplatser som är belägna vid vägs ände. Här är det ofta dålig naturlig genomströmning på människor, särskilt vintertid, vilket gör att tjuvarna kan arbeta ostört. Låt dem inte göra det.
  • Vintertysta sommarstugeområden är också vanliga jaktmarker för motortjuvarna.
  • Sist men inte minst vill skaderegleraren Maria Aksberg på Svedea också påminna om nyttan med att ha en lokal Båtsamverkansgrupp. 

Teckna en billig båtförsäkring på 30 sekunder – och skydda dig mot tjuvarna.

Båtmotorliga använde tv-soffa vid stöldkupp

Varning: Båtmotorbedragare härjar på Blocket – så avslöjar du dem


Text: Svedea • 2017-01-01
LivetOmbordPartnerBåtförsäkringBåtstöldSvedea Partner
Rulla till toppen