Annons

1481348.jpg

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Länsförsäkringar
LivetOmbord

Listan: Här är områdena som drabbas mest av båtmotorstölder

Ny statistik från brottsförebyggande rådet, BRÅ, visar att båtmotorstölder ökar kraftigt i vissa delar av landet. Så skyddar du dig bäst - enligt försäkringsbolaget.

Text: Länsförsäkringar • 2018-02-21 Uppdaterad 2021-06-09

Listan: Här är områdena som drabbas mest av båtmotorstölder
Advertisement

Försäkra din båt?

Motorbåt, segelbåt eller jolle? Länsförsäkringar försäkrar de flesta fritidsbåtar.

Båtförsäkringen gäller både till sjöss och på land. Du väljer själv omfattning. Med vår BAS försäkring får du ett bra grundskydd. Med MAX är även båtmotorn och annan maskinell utrustning försäkrad om du råkar ut för en oförutsedd händelse eller tankar med fel bränsle.

 

Under 2017 stals cirka 2 800 båtmotorer till ett värde av ca 220 miljoner kronor. Ny statistik från BRÅ som publicerades i januari i år visar att båtmotorstölderna i Sverige ökade med 6 procent under förra året. Sammanställningen visar att det finns två regioner som utmärker sig negativt och där brotten ökar kraftigt. I tre regioner minskar stöldnivåerna däremot mot föregående år.

Den största ökningen har skett i region väst (Västra Götalands och Hallands län) där stölderna ökat med 34%, därefter kommer region Stockholm (Stockholms och Gotlands län) med en ökning på 32%.

Ändrade tillvägagångssätt och nya geografiska områden hos stöldligorna tros vara orsaker till den negativa utvecklingen. Under 2017 polisanmäldes 2 729 båtmotorstölder, vilket är 157 fler mot föregående år. Ökningen kan dels förklaras med att fler stölder sker på vinterhalvåret då båtklubbarnas samverkan mot brott ligger nere, samt att stöldligorna sökt sig till områden där båtsamverkan inte bedrivs.
– I de båtklubbar där man bedriver Båtsamverkan ser man att stölderna i princip har upphört under sommarhalvåret. Däremot blir fler båtklubbar drabbade under vinterhalvåret, säger Carina Birking, utredare på Larmtjänst.

Områden som klarat sig bättre från stölder än tidigare är:

  • Region Nord (Västernorrlands, Jämtlands, Västerbottens och Norrbottens län) som visar en minskning av båtmotorstölder på 31 procent.
  • Region Syd (Skåne, Kalmar, Kronobergs och Blekinge län) och region Bergslagen (Värmlands, Örebro, och Dalarnas län) har stölderna minskat med cirka 20 procent under 2017.

    LÄS MER OM BÅTFÖRSÄKRINGAR HÄR

Listan: Här är områdena som drabbas mest av båtmotorstölder
Stölder av båtmotorer 2015-2017, bild från Larmtjanst.se

Vad kan man då göra som båtägare för att minska risken för att bli utsatt? Lars-Gunnar Karlsson jobbar med båtskador hos Länsförsäkringar. Han menar att det finns vissa saker som är återkommande hos dem som blivit av med sin båt eller båtmotor. Något som du som ägare enkelt kan förebygga. Den kanske mest självklara uppmaningen är: glöm inte bort att du äger en båt på vintern.
– När man tar upp en anmälan om att en båt eller en båtmotor har blivit stulen är det många som har svårt att svara på frågan när det såg sin båt senast, för att det var så länge sen. Där har vi ett grundproblem som är ganska enkelt ordnat. På somrarna minskar båt- och båtmotorstölderna för att man har en aktiv samverkan på båtklubben, under vinterhalvåret glöms det ofta bort. Det nyttjas av tjuven. Ett annat tips som kan låta simpelt men som är effektivt är att låsa fast båten, stor som liten. Vi ser en ökning av båtstölder även på riktigt små båtar, där man inte bara tar motorn utan hela båten. Aluminiumbåtar är extra utsatta, det är lätta båtar som är enklare att få med sig helt enkelt, säger Lars-Gunnar.

Han poängterar också att man inte ska köpa vilket lås som helst. Man får vad man betalar för och bör satsa på ett godkänt lås anpassat för ändamålet. Andra båtar som är extra utsatta är båtar på trailer. Precis som det är smidigt för dig att förvara båten på trailer är det smidigt för tjuven. Här kan du försvåra genom att helt enkelt ta bort hjulen själv när båten ska förvaras en längre tid.

Vad är det mer än båtmotorer och småbåtar som är extra utsatta om ni ser till de anmälningar ni får in?
– Töm båten så gott du kan och ta hem det du är rädd om och som är av värde. Värt att lägga ner det jobbet även om det tar ett par timmar. Utrustning är eftertraktat. För inte så länge sedan hade vi 35 båtar i Valdemarsvik som blev utsatta, där man tog dyrare utrustning och värmare.

Finns det något annat bra sätt att skydda sig?
– Skadeförebyggandet är viktigt. Ha koll på dina nummer, skrov och motornummer, så att du vet vad du ska uppge om du blivit drabbat så att det finns chans att lokalisera dig som ägare om vi får in stöldgods. Annars är det viktigaste att tänka på stöldskyddsmärkning och spårsystem. Att märka motorn med färgprick eller om du har en gammal skada som att du kan uppge är bättre än inget, men det bästa är att tänka att det ska vara spårbart. Ett enkelt sätt kan vara att rista in ett personnummer till exempel, det kan polisen spåra. Det mest effektiva är så kallad smart DNA-märkning eller mikropunkter. Det är en knappt märkbar märkning, bananflugestora flingor som innehåller nummer som finns registrerat på dig som ägare. Originalmärkningen på till exempel en motor är kusligt lätt att ta bort, och utan den är det jättesvårt att identifiera vems motor som är vems vid ett beslag.

LÄS MER OM BÅTFÖRSÄKRINGAR HOS LÄNSFÖRSÄKRINGAR

Listan: Här är områdena som drabbas mest av båtmotorstölder

Försäkringsbolagets snabba agerande vände olycka till lycka på bara ett par timmar

Fråga båtexperten – 10 frågor om båtförsäkring till Länsförsäkringars expert

Quiz – har du koll på knopar, båttermer och annat som hör en båtsommar till?

Seglare iscensatte en förlisning – så avslöjar försäkringsbolagen dig

Sjövett – har du koll på vad som gäller

När olyckan är framme – så här funkar det

Checklistan – har du koll inför sjösättningen

DNA-märk din motor – nya metoder för märkning skyddar din båt

Så väljer du rätt båtförsäkring

Stöld och brand – så skyddar du båten under vintern


Text: Länsförsäkringar • 2018-02-21
LivetOmbordPartner
Rulla till toppen