Annons

1656347.jpg

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Plegium
LivetOmbord

Nyhet: Smart teknik som ger trygghet i spåret

Studier visar att allt fler känner oro när de är utomhus, under både dagtid och sena kvällar. GENIE försvarsspray har fem funktioner som enkelt aktiveras med ett knapptryck. Så fungerar den smarta produkten.

Text: Plegium • 2020-04-02 Uppdaterad 2021-06-09

Varje år genomför Brottsförebyggande Rådet en nationell trygghetsundersökning* där ett av syftena är att undersöka svenskarnas upplevelse av trygghet i samhället. Den senaste rapporten visar att känslan av oro för att vistas ute under både kvälls- och dagtid har ökat sedan 2016 till idag. Störst otrygghet känner kvinnor, framför allt de som är i det yngre och äldre åldersspannet.

– Vår försvarsspray är till för alla som vill känna sig trygga och ha möjlighet att göra vad de vill utan att begränsas, säger Carl Ljung.

För snart tre år sedan startade han och kollegan Henrik Frisk företaget Plegium där de tagit fram en försvarsspray, som med sina fem funktioner är den smartaste på marknaden. Idén till sprayen växte fram ur deras egna erfarenheter. Carl har två döttrar i tonåren och har genom det fått upp ögonen för de risker som finns för kvinnor. Henrik har själv upplevt ett överfall.

– Det handlar inte om att gå runt och tänka på risker som finns utan snarare att kunna ta kontroll över en osäker situation, menar Carl. 

Carl och Henrik har själva utvecklat hela försvarssprayen och tagit fram allt ifrån design till elektronik. De började bygga sitt företag genom att läsa in sig på kretskortsdesign, CAD och applikationsprogrammering. Den allra första versionen av sprayen innefattade tre funktioner; en mentolspray, ett LED-ljus och ett alarmerande ljud vilka alla aktiverades via en och samma knapp.

– Vi kände snabbt att vi ville vidareutveckla grundprodukten till att bli smartare och att teknik var rätt väg att gå. Genom att addera både en sms- och samtalsfunktion har vi kommit en bra bit på vägen, berättar Carl.

Enkel aktivering

Det är just teknik och enkelhet som gör Plegiums försvarsspray unik. Genom att trycka ner en knapp på toppen av behållaren aktiveras samtliga funktioner. LED-ljuset börjar blinka, sirenen ljuder och mentolsprayen löser ut.

Dessutom aktiveras också telefon- och meddelandefunktionen. För att den ska fungera behöver du bara ladda ner en mobilapp där du sedan själv kan lägga in totalt fem nödkontakter.

Nyhet: Smart teknik som ger trygghet i spåret

Appen kopplas samman med sprayen och vid en aktivering skickas ett kostnadsfritt sms ut till de utvalda personerna. Meddelandet innehåller en länk med en karta som visar den plats du befinner dig på och berättar vem som är i fara.

Dina kontakter blir också uppringda (kostnadsfritt) och en automatisk röst berättar att du är i fara och att de kan se din position i ett meddelande som just skickats till dem.

– Svårigheten var till en början att få in alltihop i en och samma behållare samt låta en knapp styra alla funktioner, men till slut lyckades vi, förklarar Carl.

 

Svensk produktion

Trots produktens avancerade teknik är produktionen en mer lätthanterlig historia. Idag sker monteringen av försvarssprayen i en liten fabrik i Surahammar.

– Det är fyra personer som sköter all tillverkning, men vi har möjlighet att skala upp till 24 anställda – vilket vi siktar på. Det är fördelaktigt att kunna ha kvar vår verksamhet här i Sverige, både för att det skapar arbetstillfällen men också för miljöaspekten, säger Carl.

Även om Plegiums försvarsspray har en stark lokal anknytning har fokus på försäljning och expansion sedan tidigt legat utanför den blågula landsgränsen.

Plegium har redan lyckats etablera sig på flera platser runtom i Europa, men även den amerikanska marknaden har varit en lyckad satsning. Idag säljs sprayen via bland annat e-handelsjätten Amazon.

– Det har varit en rolig resa att ta fram produkten och få den att fungera i alla länder men med samma lösning. För vår telefon- och meddelandefunktion använder vi de riktiga telefonnäten i respektive land, vilket bland annat underlättar för nödkontakterna som väljs ut eftersom de själva inte behöver ladda ner eller hämta hem någon app.

Större intresse

Nyhet: Smart teknik som ger trygghet i spåret

Nästa steg för Plegium är att nå ut på hemmaplan och att normalisera användandet av försvarsspray i Sverige. Många stora butikskedjor har fått upp ögonen för produkten vilket gör att produkten blir mer och mer accepterad.

Nu finns GENIE i butik hos Clas Olsson, Kjell & Company och Webbhallen, samt i e-handeln hos till exempel cdon.com, fyndiq.se och apotea.se. Det är vi jätteglada för.

Läs mer om den smarta försvarssprayen GENIE på plegium.se


Text: Plegium • 2020-04-02
LivetOmbordPartner
Scroll to Top