Annons

1607522.jpg

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Länsförsäkringar
LivetOmbord

Reseersättning efter haveri och andra saker du kanske inte visste att båtförsäkringen täcker

Finns det något härligare än att åka ut med båten en solig sommardag? Men du har väl koll på din båtförsäkring? Vi har pratat med Klas Evensen, skadespecialist när det kommer till fritidsbåtar hos Länsförsäkringar, om vad båtförsäkringen täcker som du kanske inte hade koll på.

Text: Länsförsäkringar • 2019-07-07 Uppdaterad 2021-06-09

Reseersättning efter haveri och andra saker du kanske inte visste att båtförsäkringen täcker

Försäkra din båt

Motorbåt, segelbåt eller jolle? Länsförsäkringar försäkrar de flesta fritidsbåtar. Båtförsäkringen gäller både till sjöss och på land. Du väljer själv omfattning. Med vår BAS försäkring får du ett bra grundskydd. Med MAX är även båtmotorn och annan maskinell utrustning försäkrad om du råkar ut för en oförutsedd händelse eller tankar med fel bränsle.

LÄS MER OM BÅTFÖRSÄKRINGAR HÄR

Om jag lånar ut min båt till en vän som i sin tur råkar ut för en olycka med båten, gäller min försäkring då? 
– Ja det gör den! Du får låna ut din båt till vem du vill, och din försäkring täcker eventuella skador, precis som om du var med ombord. Men om din vän däremot inte är en vän, utan avviker med båten, så är inte det en stöld av båt eftersom du själv valt att låna ut den. Det är istället en förskingring av båt vilket inte täcks av försäkringen. Låna därför aldrig ut din båt till någon du inte litar på!

Spelar min båts ålder någon roll när jag ska välja båtförsäkring, och hur ofta bör jag förnya min båtförsäkring? 
– Egentligen ingen alls. När du ska välja båtförsäkring handlar det mer om hur och var du använder din båt. Länsförsäkringar erbjuden Båtförsäkring Bas eller den utökade Båtförsäkring Max som innehåller maskinskada (för maskinell utrustning upp till 10 års ålder), assistans, avbrottsersättning och allrisk.

Båtförsäkringarna förnyas per automatik varje år, men det är lämpligt att se över den med jämna mellanrum så att du inte har fel försäkringsvärde registrerat. Försäkringsvärdet ska motsvara marknadsvärdet på båten, motorn och alla tillbehör.

Vad gäller ur försäkringssynpunkt om jag skulle råka ut för ett olycka utanför svenskt vatten? 
– Din försäkring gäller i Sverige, Norge, Finland och Danmarks territorialvatten, hela Östersjön med angränsande hav och vikar och även i Kielkanalen, Kattegatt, Skagerack och Nordsjön, med viss begränsning. Om du vill ge dig av längre bort, kontakta ditt Länsförsäkringsbolag.

Om jag är ute med båten, går på grund eller får haveri och behöver bärgningshjälp in till land, kan jag då få ersättning för det via försäkringen?
– Om du går på grund och har Båtförsäkring Bas eller Max så är detta en ersättningsbar skada och försäkringen täcker transporten eller bärgningen av båten till närmsta verkstad. Om du har Båtförsäkring Max kan du, om du befinner dig långt ifrån hemmet, även få viss ersättning för resekostnader hem.

Har du något bra tips för att undvika att gå på grund, förutom att ha koll på sjökort?
– Om du färdas i Göteborgs skärgård finns Grundkollen som är ett bra hjälpmedel. Det är en gratistjänst som Länsförsäkringar Göteborg/Bohuslän tagit fram tillsammans med Sjöräddningssällskapet. I den finns de 60 mest olycksdrabbade grunden längs Västkusten utmarkerade.

Man ska inte lita inte för mycket på sin GPS! Visserligen så är dagens GPS:er mycket exaka, men sjökorten är inscannade äldre kort vilka ofta felaktiga. Glöm därför inte att hålla utkik själv och läs av naturen!

Hur tätt inpå att jag varit med en om olycka, stöld i båten eller liknande måste jag kontakta försäkringsbolaget?
– Försäkringsavtalslagen säger att man har upp till 10 år på sig att anmäla en uppkommen skada. Man måste alltså inte anmäla så fort man råkat ut för skadan, men det är att föredra eftersom försäkringsbolaget då kan hjälpa till på bästa sätt för att minska kostnader och besvär.

Får jag rabatt på båtförsäkringen om jag har fler försäkringar hos Länsförsäkringar? 
– Ja det får du! Länsförsäkringar belönar de av våra kunder som har större engagement hos oss. Exakt vad som gäller i just ditt Länsförsäkringsbolag kontrollerar du enklast genom att helt enkelt ta kontakt. 

Kan du nämna några saker som skiljer Båtförsäkring Bas och Båtförsäkring Max åt?
– Något som skiljer de två försäkringarna åt är hur mycket ersättning du får om olyckan skulle vara framme. I de båda försäkringarna finns bland annat en ersättning som vi kallas för personliga tillhörigheter. I Båtförsäkring Bas kan du få 5000 kronor i ersättning för det, medan i Max kan du få 10 000 kronor.

Några saker som ingår i Båtförsäkring Max och inte Bas är bland annat ersättning för tappade nycklar, feltankning, avbrottsersättning, assistans och maskinskada (upp till 10 års ålder). 

Advertisement

Sist men inte minst så frågar vi Klas hur man ska agera utifall att olyckan skulle vara framme. Här har vi fått en steg för steg-guide som kan vara bra att hålla koll på i sommar!

1. Är det fara för liv – ring 112.

2. Gör vad du kan för att minimera skadorna.

3. Har båten sjunkit? Lyft inte upp henne förrän det finns någon som kan ta hand om motorn och rädda den!

4. Kontakta ditt försäkringsbolag.

5. Kontakta reparatör.

Segla ut i Europa – viktiga saker att tänka på

Ett av de klantigaste bedrägeriförsöken – så avslöjade försäkringsbolaget det

Guide: Tänk på det här när du köper en ny begagnad båt

ALLA LÄNSFÖRSÄKRINGARS ARTIKLAR HITTAR DU HÄR
Reseersättning efter haveri och andra saker du kanske inte visste att båtförsäkringen täcker

Text: Länsförsäkringar • 2019-07-07
LivetOmbordPartner
Rulla till toppen