Annons

1452519.jpg

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Alukin Aluminiumbåtar
LivetOmbord

Därför har fiskeguiden Johan Broman valt en aluminiumbåt

Han har synts i flera fiskeprogram på tv – fiskeguiden Johan Broman lever på sitt intresse. I hans vardag är en bra båt A och O. Här berättar han varför han har valt en modell från Alukin i aluminium.

Text: Alukin Aluminiumbåtar • 2017-10-23 Uppdaterad 2021-06-09

Hans fiskeintresse började redan under barndomssomrarna på vid lantstället i Sikvik, ett litet fiskeläge strax söder om Gävle.

– Vi var många ungar som spenderade våra sommarlov på gården. Den ligger alldeles vid havet och det var naturligt för oss att hänga mycket nere vid sjöboden och båthuset. Där metade vi och fångade yngel med håvar, säger Johan Broman.

Sedan 25 år tillbaka jobbar han med sitt stora intresse sportfiske. Under sin karriär har han hunnit med allt möjligt, som att starta och driva varumärken, guida och arrangera fiskeresor både i Sverige och utomlands. Dessutom har han gjort flera fiskeprogram åt en stor tv-kanal.

Därför har fiskeguiden Johan Broman valt en aluminiumbåt
Johan Broman har varit intresserad av fiske sedan barnsben.

Vad är det som är så speciellt med sportfiske?

– För mig innebär det avkoppling och närhet till naturen, jag släpper det mesta runt omkring mig när jag fiskar. Men det handlar också om spänning och adrenalin. Det är nog få människor som inte skulle tycka det var spännande när en 500-kilos svärdfiske följer betet vid ytan 30 meter bakom båten. Dessutom tar sportfisket dig till underbart vackra platser, som du kanske inte skulle ha sett annars.

Därför har fiskeguiden Johan Broman valt en aluminiumbåt
Daniel Kallijärvi, sportfiskefantast och båtbyggare på Alukin aluminiumbåtar, tillsammans med Johan Broman.

Hur viktigt är det att ha “rätt” båt när man fiskar?

– För vanligt fiske är det inte så viktigt, då räcker en eka. Men för mig som har det här som arbete, eller om man är ute väldigt ofta, så är en bra båt A och O. Som småföretagare har man i regel inte råd med det inkomstbortfall man får om båten inte fungerar som den ska. Grejerna måste hålla. Sedan handlar det även om kundernas säkerhet. Här i Sverige rör vi oss på några av världens farligaste vatten – mörka, iskalla och fulla av sten. Då är en bra och pålitlig båt en nödvändighet om man ska driva en kommersiell verksamhet. Ditt senaste båtköp var en aluminiumbåt från Alukin.

Klicka här – och läs mer om aluminiumbåtar.

Därför har fiskeguiden Johan Broman valt en aluminiumbåt

Hur kommer det sig?

– Jag har haft aluminiumbåtar tidigare och tycker att materialet fungerar bättre än plast och glasfiber, inte minst i Stockholms skärgård. När jag är ute med mina kunder gör vi många strandhugg i samband med guidningarna. Min erfarenhet är att skrovet slits mindre om du har aluminium istället för en i plast. Dessutom är aluminiumbåtar lättare att hålla fräscha. En plastbåt blir lätt missfärgad vid mycket användning. Dessutom ger aluminium ofta lägre vikt i relation till båtens storlek, vilket ger dig en bättre bränsleekonomi.

Och varför är Alukins båtar speciellt bra för sportfiske?

– De är otroligt redigt byggda, sjösäkra och osänkbara. Jag tycker att alla båtar i Sverige som byggs skulle vara osänkbara. Att ha en båt att hålla sig kvar vid om olyckan är framme, blir en bra livförsäkring vid eftersök.

LÄS MER: Se fler bilder på snygga aluminiumbåtar.

Därför har fiskeguiden Johan Broman valt en aluminiumbåt

Efter 25 år med sportfiske som yrke, finns det några drömfångster kvar då?

– Det skulle vara en stor djungel-dorado på fluga, fångad i Bolivias klara djungelströmmar.

Vilken är din bästa fiskeupplevelse?

– När jag var ute med mina söner och fiskade för tio år sedan. Elias var 12 år då och landade en gädda på 15,1kg. Joel var 14. Glädjetjuten från killarna när fisken låg i båten hördes nog hela vägen från Vaxholm in till stan. Efter vägning, mätning och fotografering fick fisken simma tillbaka, så den finns nog fortfarande kvar där ute än idag – kanske både längre och tyngre än då, säger Johan Broman.

Klicka här – och läs mer om aluminiumbåtar.

Därför har fiskeguiden Johan Broman valt en aluminiumbåt
Därför har fiskeguiden Johan Broman valt en aluminiumbåt

7 aluminiumbåtar


Text: Alukin Aluminiumbåtar • 2017-10-23
LivetOmbordPartner
Scroll to Top