Annons

Foto: BigstockPhoto

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Svedea
LivetOmbord

Nu ska kvinnor ta mer plats på sjön

Männen styr på sjön. Det visar Svedeas årliga båtlivsundersökning. Det här vill båtförsäkringsspecialisten ändra på – genom ett stipendium där åtta kvinnor får chansen att gå en kostnadsfri kurs för att bli mer säkra vid rodret.

Text: Svedea • 2017-03-15 Uppdaterad 2017-03-15

Återigen är det bekräftat. Enligt Svedeas återkommande undersökning Båtkollen är det männen som styr ute på sjön. I undersökningen uppger 85 procent av de manliga deltagarna att det oftast är de själva som framför båten, något Svedea nu vill ändra på.

– Vi delar ut Båtstipendiet både för att lyfta en viktig fråga och för att rent konkret stötta kvinnor som vill ta plats bakom rodret. Vi tycker att båtlivet borde vara mer jämställt än det faktiskt är och vill att alla, inte bara männen, ska känna sig trygga med att framföra en båt, säger Göran Södergren, produktchef för båtförsäkring hos Svedea.

Omtyckt initiativ

Han berättar att samma stipendium delats ut både i fjol och året innan.

– Det känns kul att göra det här och det har varit väldigt omtyckt bland deltagarna. De får en härlig helg på sjön och blir samtidigt mer självsäkra. Nästa gång kan de slänga över tampen till någon av de manliga passagerarna, som får hoppa i land och sköta själva förtöjningen, säger Göran Södergren.  

Utbildningen hålls av Sjösportskolan i Stockholm under en helg i slutet av maj. Där får du lära dig en massa saker, som gör dig redo för nästa steg i ditt båtliv.
Läs mer om stipendiet här.

Så ansöker du

Vill du ha mer kunskap kring de här sakerna?

  • Att manövrera en planande båt i både hög och låg fart.
  • Att lägga till under olika förutsättningar.
  • Veta vad du gör om någon trillar över bord.
  • Hur olika skrovformer påverkar en båts köregenskaper.
  • Vilken utrustning som bör finnas ombord.
  • Viktiga miljö- och säkerhetsaspekter.

Då är stipendiet något för dig. Förutom utbildning ingår även boende och mat. Är du intresserad av att delta? Här kan du ansöka om stipendiet. 

Och skynda dig – ansökningstiden går ut den 2 april. 


Text: Svedea • 2017-03-15
LivetOmbordPartner
Scroll to Top