Annons

1474445.jpg

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Länsförsäkringar
LivetOmbord

Så väljer du rätt båtförsäkring

Våren och båtsäsongen närmar sig snabbare än man kan tro och det är dags att se över båtförsäkringen. Här kan du spara flera hundra- eller kanske tusenlappar beroende på hur värdefull båt du har.

Text: Länsförsäkringar • 2018-01-26 Uppdaterad 2021-06-09
Advertisement

Än kanske det ligger snö på backen men ett säkert tecken på att våren och även båtsäsongen snart är i full gång är båtmässorna som nu börjar, där mässan i Göteborg är först ut. I god tid inför sjösättningen är också en bra tid att se över din båtförsäkring. Ta dig tid och gå igenom det skydd du har och se över vilka förändringar som kan vara aktuella inför säsongen.
– Att se över sin försäkring är kanske inte det roligaste man kan ägna sig åt men det är absolut värt det om olyckan är framme, säger Klas Evensen Marknadsansvarig för båt på Länsförsäkringar. Han menar att många idag är felförsäkrade. Försäkringen tecknas ofta när båten köps men sen glömmer man att uppdatera den med åren vilket många gånger innebär att man betalar mer än man behöver, då ersättningen baseras på båtens marknadsvärde. Här finns alltså pengar att spara.

Klas Evensen förklarar:
– Priset som du betalar för din försäkring är satt i förhållande till värdet på båten, det värde som uppgavs när försäkringen tecknandes eller senast uppdaterades. Har marknadsvärdet på båten förändrats sedan dess kanske du betalar mer än du behöver, och här finns ofta en del att spara.

Klas är även noga med att påpeka att marknadsvärdet inte är detsamma som inköpspris. Har du till exempel köpt en ny båt men till ett kraftigt reducerat pris kan marknadsvärdet vara högre än inköpspriset.

LÄS MER OM BÅTFÖRSÄKRINGAR HÄR

Så väljer du rätt båtförsäkring

Nivån på självrisken är också något som i högsta grad påverkar priset man betalar för försäkringen. En låg självrisk ger ett högre pris och omvänt – en hög självrisk kan sänka priset. Båtens stöldskydd och säkerhetsanordning kan också påverka priset.
– Här bör man räkna på en längre period och gärna titta bakåt för att välja de alternativ som passar dig och ditt båtägande bäst. Mellanskillnaden som uppstår på priset utifrån om man väljer hög eller låg självrisk bör man kunna räkna hem på tre till fem år. Sen är det såklart utifrån dina personliga preferenser vad som fungerar bäst för dig just nu.

Det är inte bara villkoren som påverkar priset, även andra faktorer som var och hur båten förvaras, i vilken hamn kan påverka priset. Priset kan till exempel skilja mellan om båten finns i storstadsområden eller på en mindre ort. Har du möjlighet att välja hamn kan det vara bra att kontakta försäkringsbolaget och se om det påverkar din försäkring.
– Något som också kan vara avgörande för val av försäkring är att kontrollera om verkstaden man oftast har kontakt med eller har närmast har en bra kontakt med försäkringsbolaget. Båtsäsongen är kort i Sverige så det är viktigt att det går fort och smidigt om olyckan skulle vara framme.

När bör man se över sin försäkring?
– Vart annat år är en bra tumregel. Gör det i samband med att försäkringen ska betalas eller inför en ny säsong. Gör du andra större förändringar som byter hamn, eller installerar ny utrustning kan det också vara läge att göra en koll, säger Klas Evensen.

LÄS MER OM BÅTFÖRSÄKRINGAR HÄR

Försäkringsbolagets snabba agerande vände olycka till lycka på bara ett par timmar

Fråga båtexperten – 10 frågor om båtförsäkring till Länsförsäkringars expert

Quiz – har du koll på knopar, båttermer och annat som hör en båtsommar till?

Seglare iscensatte en förlisning – så avslöjar försäkringsbolagen dig

Sjövett – har du koll på vad som gäller

När olyckan är framme – så här funkar det

Checklistan – har du koll inför sjösättningen

DNA-märk din motor – nya metoder för märkning skyddar din båt

Listan: Här är områdena som drabbas mest av båtmotorstölder

Stöld och brand – så skyddar du båten under vintern


Text: Länsförsäkringar • 2018-01-26
LivetOmbordPartner
Rulla till toppen