Annons

1605894.jpg

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Länsförsäkringar
LivetOmbord

Segla ut i Europa – viktiga saker att tänka på

Att segla ut i Europa är något som många drömmer om, även om våra svenska vatten och skärgårdar är härliga de med. Men det finns en del saker som kan vara bra att tänka på när man ska segla utanför Sveriges gränser när det kommer till säkerhet och båtförsäkring.

Text: Länsförsäkringar • 2019-06-27 Uppdaterad 2021-06-09
Segla ut i Europa – viktiga saker att tänka på

Försäkra din båt

Motorbåt, segelbåt eller jolle? Länsförsäkringar försäkrar de flesta fritidsbåtar. Båtförsäkringen gäller både till sjöss och på land. Du väljer själv omfattning. Med vår BAS försäkring får du ett bra grundskydd. Med MAX är även båtmotorn och annan maskinell utrustning försäkrad om du råkar ut för en oförutsedd händelse eller tankar med fel bränsle.

LÄS MER OM BÅTFÖRSÄKRINGAR HÄR

Vi har pratat med Carl Lindeberg som jobbar med båtförsäkringar på Länsförsäkringar. Han har själv seglat ut i Europa och har koll på vad du behöver tänka på om du själv ska göra det. 

Om jag ska segla i Europa, vad behöver jag göra då för att ha en giltig försäkring, och spelar det någon roll vart i Europa jag ska? 
– Det där beror lite på vilken typ av båt du har. För båtar på egen köl, alltså där man själv ”seglar” utanför ordinarie giltighetsområde, kan vi på Länsförsäkringar erbjuda en utökning av försäkringen. Med den kan du segla i bland annat Nordsjön, Storbritannien och Europas norra kust fram till Brest i Frankrike. Mindre båtar som till exempel jollar eller små trailerbara båtar kan också få en utökad försäkring. För att ta reda på vad som gäller just för dig och din båt kan du kontakta Länsförsäkringar!     

Om någonting händer med båten under resan som gör att vi måste avbryta vår segling, vem kontaktar jag då? 
– Om du skulle råka ut för en skada så ska du alltid kontakta ditt lokala länsförsäkringsbolag. I Länsförsäkringars app hittar du viktig information om din försäkring och där finns också kontaktuppgifter om olyckan skulle vara framme. 

Vilken hjälp kan jag få via Länsförsäkringar om olyckan är framme under resan?
– Oavsett om skadan händer på hemmavatten eller på resan så försöker vi hjälpa dig så gott vi kan, genom att guida dig rätt när det kommer till vilka åtgärder som ska göras och vem som ska utföra dem. Oftast löser våra kunder själva kontakten med lokala verkstäder, och så hjälper vi till därefter. Om din båt behöver repareras på plats under resan eller om den ska tas hem till Sverige bedöms från fall till fall. Där spelar bland annat båtens storlek roll, och lika så storleken på skadan. Vissa båtar kräver specialistkunskap som inte finns överallt, vilket också vägs in i bedömningen.    

Jag har en reseförsäkring via hemförsäkringen hos er. Räcker den för att segla i Europa, eller behöver jag teckna någon tilläggsförsäkring, och i så fall vad?
– Om du har en hemförsäkring hos Länsförsäkringar så ingår ett reseskydd. Det gäller för resor i hela världen, men max under 45 dagar. Borstaskyddet täcker 100 000 kronor för personliga tillhörigheter, men för att få så bra skydd som möjligt rekommenderar vi att du tecknar en allrisk på din försäkring. 

 Har du några tips på saker som är viktiga att tänka på när man ska ge sig ut på långsegling?
– Det finns mycket att tänka på om man vill ge sig ut på lite längre segling men det finns också mycket information att ta del av. Du kan till exempel gå en kurs, läsa böcker och bloggar, sök på nätet, prata med folk i båtklubben och gå med i olika klubbar som samlar likasinnade. När du väl ger dig av så bör du fortsätta vara nyfiken och prata med folk i hamnarna du besöker. Då får du garanterat bra och viktiga tips på saker att uppleva i närheten – och saker att undvika. Långseglare har en stor gemenskap och alla hjälps åt.    

Sist men inte minst; har du något favoritvatten i Europa som du vill rekommendera?  
– Det finns flera men om jag ska komma med ett tips inom de giltighetsområden vi erbjuder så måste det bli Skottland och Caledoniakanalen. Vilt och magiskt med vänlig lokalbefolkning, säckpipor, Loch Ness, slottsruiner, whiskey-destillerier, tidvatten och höga berg. Svårseglat med kraftigt tidvatten så man måste veta vad man gör. Inget för nybörjaren men helt fantastiskt!

Fair winds! 

Ett av de klantigaste bedrägeriförsöken – så avslöjade försäkringsbolaget det

Guide: Tänk på det här när du köper en ny begagnad båt

Försäkra båtmotorn, det kan rädda dig från dyra verkstadsräkningar – så funkar det

ALLA LÄNSFÖRSÄKRINGARS ARTIKLAR HITTAR DU HÄR
Segla ut i Europa – viktiga saker att tänka på
Advertisement
Advertisement

Text: Länsförsäkringar • 2019-06-27
LivetOmbordPartner
Rulla till toppen