Annons

Dags att ta upp båten – så skyddar du mot tjuven under vinterhalvåret.

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Länsförsäkringar
LivetOmbord

Stöld och brand – så skyddar du båten under vintern

Båtsäsongen lider mot sitt slut och det är dags att planera för vinterförvaringen. Det gör tjuven också. Så tänk till ett extra varv innan du lämnar båten på torra land. Länsförsäkringars expert ger dig tipsen för en trygg vinterförvaring.

Text: Länsförsäkringar • 2018-09-18 Uppdaterad 2021-06-09
Advertisement
Stöld och brand – så skyddar du båten under vintern

Försäkra din båt

Motorbåt, segelbåt eller jolle? Länsförsäkringar försäkrar de flesta fritidsbåtar. Båtförsäkringen gäller både till sjöss och på land. Du väljer själv omfattning. Med vår BAS försäkring får du ett bra grundskydd. Med MAX är även båtmotorn och annan maskinell utrustning försäkrad om du råkar ut för en oförutsedd händelse eller tankar med fel bränsle.



LÄS MER OM BÅTFÖRSÄKRINGAR HÄR

Varje vinter drabbas båtägare av stölder eller bränder som förstör båtar och utrustning för miljoner kronor. Efter att år efter år ha tänkt, ”det händer inte mig” är det nu dags att med enkla tips tänka om. För det behöver inte vara speciellt svårt att hålla tjuven borta. Lars-Gunnar Karlsson jobbar med båtskador hos Länsförsäkringar. Han menar att det finns vissa saker som är återkommande hos dem som blivit av med sin båt eller båtmotor. Något som du som ägare enkelt kan förebygga. Den kanske mest självklara uppmaningen är: glöm inte bort att du äger en båt på vintern.

Listan: Vanliga försäkringsärenden – så skyddar du dig och så tänker tjuven:

Motorer

Tjuven: Rekognosera och förarbete är två viktiga delar av en motorstöld, att tjuven är framme sker nästintill aldrig av en slump.
Du: Om du ser okända människor i hamnen, ställ då frågan ”Hej! Jag känner inte igen dig, är det någon du söker?”. Att flanera i en båthamn utan mål är inte så vanligt. Se även till att plocka bort mindre utombordare under vinterförvaringen och se till så att motorn är spårbar och ordentligt fastlåst.

Mindre båtar

Tjuven: Mindre båtar och i synnerhet aluminiumbåtar är intressanta för tjuven. I regel är båtarna så lätta att hantera idag så tar de varken speciellt lång tid eller kräver många inblandade för att lyckas.
Du: Här är det de traditionella som gäller. Lås fast båten – köp inte vilket lås som helst. Man får vad man betalar för så satsa på ett godkänt lås anpassat för ändamålet. Öka på tillsynen, prata ihop dig med andra runt omkring och dela på ansvaret – med omsorg kommer man långt. Sätt dig in i tjuvens huvud – vilken båt skulle jag ge mig på? Andra båtar som är extra utsatta är båtar på trailer, så använd trailern som en vagga – plocka bort hjulen och det blir betydligt svårare för tjuven att få med sig båten.

Töm båten

Tjuven: Finns det saker att stjäla ombord så vet den klåfingrige vad som är av värde och går att sälja!
Du: Låt inte stöldbegärliga saker vara kvar över vintern. Med åren har vi blivit allt mer bekväma på sjön – vilket innebär att vi har alltifrån teknisk navigationsutrustning till tv-skärmar och fina köksredskap. Kanske är det en klyscha men de tåls att upprepas ”Töm båten själv, innan någon annan gör det”.

Stöld och brand – så skyddar du båten under vintern

El och brand

Brand: En annan fara för en båt som ligger på land är brand orsakad av någon form av elfel. Detta kan öka på brandrisken ordentligt.
Du: Stäng av så mycket el som du kan under vintern. En stor brandrisk är att man installerar olika former av element eller avfuktare med den goda tanken att skydda båten. Dessa är inte alltid konstruerade för att installeras i en båt, vilket innebär en ökad brandrisk.

Luftcirkulation och paketering

Stabilitet och mögel: En välpaketerad båt på vinterförvaring kan enkelt bli en plats där fukt och mögel trivs. Det kan även bli en vindfångare som i kraftigt väder helt enkelt kan välta.
Du: Paketera din båt väl för att väder utifrån inte ska komma in, men se samtidigt till så att det finns goda möjligheter för luften att cirkulera. Kontrollera även att stöttning och pallning är stadigt, både när det är nygjort och varje gång du ser till båten under vintersäsongen ifall det behöver justeras.

Tips

Använd stöldskyddsmärkning med mikropunkter eller DNA. Det är en knappt märkbar märkning, bananflugestora flingor som innehåller ett nummer som finns registrerat på dig som ägare. Originalmärkningen på till exempel en motor är kusligt lätt att ta bort, och utan den är det jättesvårt att identifiera vems motor som är vems vid ett beslag. Ha även koll på till exempel skrov– och motornummer, så att du vet vad du ska uppge om du blivit drabbad.

Försäkringsbolagets snabba agerande vände olycka till lycka på bara ett par timmar

Fråga båtexperten – 10 frågor om båtförsäkring till Länsförsäkringars expert

Quiz – har du koll på knopar, båttermer och annat som hör en båtsommar till?

Seglare iscensatte en förlisning – så avslöjar försäkringsbolagen dig

Sjövett – har du koll på vad som gäller

När olyckan är framme – så här funkar det

Bästa hamnarna i sommar – platserna du bara inte får missa

Checklistan – har du koll inför sjösättningen

DNA-märk din motor – nya metoder för märkning skyddar din båt

Listan: Här är områdena som drabbas mest av båtmotorstölder

Så väljer du rätt båtförsäkring


Text: Länsförsäkringar • 2018-09-18
LivetOmbordPartner
Rulla till toppen