Annons

Med ett kombinationsinstrument med GPS kartplotter och ekolod med en stor 12,1 tums skärm får man stor hjälp på sjön.

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Comstedt
LivetOmbord

Utveckla ditt fiske med rätt teknikutrustning till båten

Det pratas mycket om tur i fiskesammanhang, men varför inte bättra på fiskelyckan med de tekniska förutsättningar som både gör det enklare och roligare. Följ med sportfiskexperten Niklaus Bauer på en tur.

Text: Comstedt • 2018-08-21 Uppdaterad 2021-06-09

Utveckla ditt fiske med rätt teknikutrustning till båten
Sportfiskexperten Niklaus Bauer tar hjälp av tekniken för att förfina sitt fiske.

Fiske både som amatör och sportfiskare bygger på snarlika premisser, vatten och väder, natur och rätt fiskevatten. Sen finns det tekniker och prylar som kan både underlätta och hjälpa turen på traven. Samtidigt som de förbättrar fiskeupplevelsen till båt avsevärt.

Det är tidig morgon när vi lämnar fastlandet och styr genom den trafikerade farleden mot ett sund där Niklaus vet att aborren nappar fint så här års. Det vet han av erfarenhet och år med ett fiskespö i handen. Trots de så kan förutsättningarna och fisken röra sig så att den väntade fiskelyckan uteblir – om man inte har rätt utrustning.

Medan Niklaus Bauer styr båten längs fjärden, pekar han på kombinationsinstrument som sitter längs båtens ena långsida. En gps kartplotter och ekolod som har en stor 12,1 tums skärm som bland annat läser av bottendjup och ritar upp ett dagsaktuellt sjökort medan vi kör.
– På det här sättet kan jag få ett aktuellt sjökort, till skillnad mot många papperssjökort som ritades för 30 till 40 år sedan. Samtidigt som jag redan nu kan se att det lite längre fram här troligen finns ett stim av lite större abborrar, säger Niklaus och pekar på de olika färgskiftningarna som markerar djup, stenar och men också alltifrån bildäck, cyklar och fisk.

HÄR KAN DU LÄSA MER OM KOMBINATIONSINTRUMENTET MED GPS KARTPLOTTER OCH EKOLOD

När vi är framme vid sundet och det är dags att ta fram fiskespöna och ankra kommer inget klassiskt ankare fram. Istället använder Niklaus ett Talon ankringssystem som sitter bredvid motorn baktill. Talon skjuter ner en glasfiberstav i botten och direkt ligger vi jättestabilt.
– Den gör minimal åverkan på botten och man kan placera båten mer precist än med ett vanligt ankare. Den fungerar som bäst på grundare vatten, just denna går ner till ett djup på 2.40 meter men finns till cirka 4.50 meters djup. Den i kombination med den elmotor som sitter i fören har man alla möjligheter att finjustera sin placering, säger Niklaus.

HÄR KAN DU LÄSA MER OM TALON

Elmotorn kan styras med fjärrkontroll och blåtand eller med en telefon. Den senaste tekniken finns nu i en ombyggd modell som kan hålla din båt stilla under de mest krävande förhållanden. Ankringsfunktionen kan behålla din gps-position med cirka tre decimeters precision.
– Det gör det möjligt att enkelt och snabbt byta och behålla en position medan man fiskar oberoende av plötslig sjö från passerande båtar eller hårdare väderförhållanden. Det är även väldigt smidigt när man vill gå nära en bergskant eller stå med fören hängande över ett djuphål. Detta är ett oslagbart redskap för en sportfiskare. Men sen är de ju även oerhört praktiskt om man vill gå iland och fika, men det inte finns något bra att förtöja båten i. Då är det bara att skicka ut båten en bit, slå på ankringsfunktionen och sen styra in båten när man är klar, säger han och ler brett.

HÄR KAN DU LÄSA MER OM ELMOTORN

Om vi fick någon fisk? Absolut, trots regn och ett varierande lufttryck fick vi flera fina abborrar och även hugg av gädda. Det nervösa vattnet framför oss visade sig mycket riktigt vara ett löjstim och på ekolodet såg vi att det fanns flera stora fiskar som stod under stimmet.

Comstedt leverantör till Marin- och Industribranschen

Grossistföretaget Jan Comstedt AB verksamhet i Marin- och Industribranschen startades 1983 av Jan Comstedt, med hans då trettioåriga erfarenhet av den svenska marinmarknaden.

Idag drivs företaget vidare av en ny generation i samma anda som vid starten och är en ledande leverantör inom flera områden. Målsättningen är att ge sina kunder en mycket god och snabb service samt att kunna erbjuda ett starkt program med världsledande produkter av hög kvalitet. Vi har nu ett bredare sortiment i flera produktgrupper och är en stabil partner för leverantörer och kunder.


Text: Comstedt • 2018-08-21
LivetOmbordPartner
Rulla till toppen