Inkluderat segelställ startar båten på runt 4 miljoner kronor. "Vi gör i princip aldrig två likadana båtar", berättar Sean McMillan, en av varvets grundare. Foto: Pressbild

Praktiskt Båtägande

Som en miniversion av Bond-yachten

Varvet bakom 007:s vackra träbåt släpper nu en 30-fotare i liknande modell. Kanske något för dig som vill segla med samma stil som James Bond själv.

Text: Joakim Hermansson • 2021-12-08 Uppdaterad 2022-03-22

Det brittiska varvet Spirit Yachts har gjort sig känt bland gemene man för att förse filmagenten James Bond med vackra träbåtar som 007 kan segla omkring med när han inte jagar skurkar.

De flesta av varvets båtar är stora och ståtliga skapelser med dito prislappar, men nu kommer en i sammanhanget både mindre och billigare modell, som dessutom är miljövänligare byggd och har elmotor för vindstilla dagar.

LÄS MER: Här är James Bonds nya yacht

30-fotaren Spirit 30 är 9,15 meter lång, men med de klassiska överhängen i för och akter bara 6,5 meter i vattenlinjen. Bredden är knappt två meter och djupgåendet 1,6 meter, medan ekipaget väger 1 700 kg. Försedd med en Torqeedo Cruise 4.0 FP elmotor med litiumjonbatterier och en 650 watts batteriladdare har båten en räckvidd vid eldrift på 16 sjömil i fem knop. Med storsegel och fock från One Sails är startpriset omkring 4 miljoner kronor.

Mer info spirityachts.com.

30-fotaren har en bredd på knappt två meter och sticker 1,60 meter djupt. Foto: Pressbild

Text: Joakim Hermansson • 2021-12-08
Praktiskt BåtägandeSeglingNyheterSegelbåtYacht
Rulla till toppen