Åke Hellman, 83, har underhållit varje dag på Allt för sjön sedan 1978. Foto: Elinor Karlin

Allt för sjön

Han har inte missat en mässdag på 46 år

I nästan ett halvt sekel har gästerna på båtmässan Allt för sjön kunnat njuta av dragspelsmusik i mässhallarna. Praktiskt Båtägande har träffat en av mässans mest hängivna anställda.

Text: Elinor Karlin • 2023-03-24 Uppdaterad 2023-03-24

Varje år sedan 1978 har mässan Allt för sjön i Älvsjö gästats av dragspelsmusik. I år fyller Åke Hellman 83 år och trots två års pandemiuppehåll så är han tillbaka som underhållare, med dragspelet på axeln. 

– Jag fick mig en liten körare i örat som påverkar balansen, den är inte helt hundra än. Det är därför jag inte går och spelar i år, jag vill inte utmana ödet. Jag går med spelet på axeln i stället, berättar han. 

För undertecknad reporter är det tredje gången jag springer förbi honom, innan jag till slut hinner grabba taget i spelmannen på Classic Boat Show, mitt i en fond av välpolerade träbåtar. Han berättar att han spelat sin väg fram hit. Han började i entrén när mässan öppnade vid 10-tiden, därefter har han hunnit passera både Sweboat, KSSS och den stora motorbåtsutställningen. Han medger att han kan bli rätt trött. 

– Jo det blir jag, men då gäller det att ha karaktär. Åka hem och vila, kanske ta en liten whiskey i kroppen. Jag har inte missat en dag under de här 46 åren, förutom när det var pandemi. Då var jag på den digitala informationen för mässan i stället. 

Åke Hellman har sedan pandemin lite problem med balansen. Därför har han nu vid 83 års ålder slutat gå och spela samtidigt. Dragspelet får hänga på axeln när han förflyttar sig mellan hallarna. Foto: Elinor Karlin

Åke Hellman är en professionell spelman som har fått musiken med sig från sitt barndoms Ingmarsö. Han har under sin karriär hunnit spela in flera plattor med vismusik passande för dragspel, och spela i många olika sammanhang. Alltifrån exklusiva vinprovningar ombord på skärgårdsbåtar till bryggan på sommarstället i Finnhamn i Stockholms skärgård. Ett extra minnesvärt tillfälle var när kungen och drottningen besökte båtmässan. 

– Alla utställare kom en efter en och bad mig att spela bredvid deras monter. De hade räknat ut att kungen inte orkade välja väg själv, i stället gick han efter dragspelsmusiken! De ville väl visa upp sina produkter för honom. 

Att han började spela på mässan är lite av en slump. 1978 blev han ombedd av Skärgårdskryssarförbundet att sitta i en båt utanför mässan för att uppmärksamma deras tioårsjubileum. Det var tidigt i mars och fortfarande minusgrader, men Åke Hellman gillar utmaningar och tog sig ann uppdraget med glädje. Men dåvarande mässgeneralen tyckte att det såg kallt ut och bjöd in honom till att värma sig i mässgångarna. Självklart passade Åke Hellman på att spela även inomhus. 

– När det var slut så kom han fram till mig igen och sa att ”Det här var jättetrevligt, vill du sitta här nästa år också?”. Så nu är det ett jobb jag har fått av mässan, att gå här och underhålla alla.


Text: Elinor Karlin • 2023-03-24
ReportageÅke HellmanAllt för SjönBåtmässa
Rulla till toppen