Styrsö. Foto: Hans Ott/Unsplash

Resmål

Fem öar i ytterskärgården vi längtar till just nu

Just nu kan det tyckas vara långt ut i skärgården, men det börjar bli dags att drömma. Vi tar er med till fem öar runt om Sveriges kust, dit du kan ta dig med båten i sommar.

Text: Elinor Karlin • 2023-02-10 Uppdaterad 2023-02-10
Väderöarna, Bohuslän. Foto: Mårten Hagberg/Unsplash

Väderöarna, Bohuslän
365 enastående vackra öar i gnejs, utanför Fjällbacka. Huvudön, Storön, är den enda ön med en riktig gästhamn. Här finns dock många möjligheter att ligga direkt mot klippa. Rykten säger också att det är några grader varmare här både i vattnet och luften, på grund av speciella strömmar i vattnet. Bara det kan göra det värt ett besök.

Styrsö, Göteborgs skärgård. Foto: Hans Ott/Unsplash

Styrsö, Göteborgs skärgård
I hjärtat av Göteborgs vackra skärgård, i ytterkanten av havsbandet med en vidsträckt horisont och Sveriges vackraste solnedgångar. Styrsö räknas som skärgårdens centralort och här finns flera gästhamnar med bra service. I nordväst finns Sandvikshamnen, en fiskehamn som är väl skyddad utom vid nordliga vindar. På norrsidan ligger Styrsö Tången med sjömack och närhet till affär, du får bara passa dig för svall. I nordväst ligger Bratten där också skärgårdsbåtarna lägger till.

Huvudskär, Stockholms södra skärgård. Foto: Hakan Tas/Unsplash

Huvudskär, Stockholms södra skärgård
Öster om Utö, i princip så långt du kan komma innan skärgården tar slut, finns denna klassiska skärgårdspärla. Här ligger bland annat ett gammalt tullhus med vandrarhem som drivs av Skärgårdsstiftelsen. Ögruppen består av flera fina kobbar som går att utforska på vältrampade stigar. Eller – sitt helt enkelt kvar i sittbrunnen och njut av utsikten. Det blir inte mycket vackrare än så här.

Sandhamn, Stockholms mellanskärgård. Foto: Anna Deliou/Unsplash

Sandhamn, Stockholms mellanskärgård
Faktum är att Sandhamn aldrig blir uttjatat – besökstrycket under sommaren är bevis nog. Passa på att åka dit under försäsongen. Även om badvattnet är kallare än i innerskärgården så är utsikten magisk, och maten på värdshuset värd sitt pris. Stigarna runtom ön bjuder på långa promenadvägar.

Malören, Bottenviken. Foto: Nils Söderman/Unsplash

Malören, Bottenviken
För oss sydbor är det här en exotisk pärla. Den hästskoformade ön reste sig upp ur havet tack vare landhöjningen och beskrivs som ett semesterparadis som präglas av lugn och stillhet. För grundgående båtar är det möjligt att lägga sig på svaj i den södra viken, men de med djupare köl behöver söka sig hit under helt lugna dagar för att lägga sig utanför ön. Det går också turbåtar till ön under sommarmånaderna.


Text: Elinor Karlin • 2023-02-10
ResmålResmålStockholms skärgårdVästkusten
Rulla till toppen