Simrishamn stannar kvar som ett varmt minne i kroppen för lång tid framöver // Foto: Martin Leisborn

Resmål

RESMÅL: Österlens stolta huvudstad

Perfekta läget för att ta det lugnt och invänta rätt väder före resan.

Text: Martin Leisborn • 2021-11-22 Uppdaterad 2022-09-30

Från Skånes sydöstra hörn till Blekinges dito är det ungefär 60 distansminuter öppet hav. Vindar och vågor kan ibland bli mycket jobbiga, och Hanöbukten har därför av vissa kallats Sveriges Biscaya, en sträcka att företa sig med respekt. Simrishamn på vackra Österlen har det perfekta läget för att ta det lugnt och invänta rätt väder före resan, eller för att att pusta ut efter en lång översegling.

För oss som tar oss dit med egen båt är lokalkännedom visserligen till fördel, men det är inga svåra farvatten. Skånekusten är nästan helt fri från omgivande kobbar och skär, och det finns knappt några grund att se upp för. Närmaste ö är Bornholm, cirka 20 sjömil bort, så den lär knappast ligga i vägen för inseglingen till Simrishamn. Däremot finns det en 2,8-meterssten att hålla undan för lite drygt en sjömil utanför hamnpiren. Likaså gäller det att inte stryka alltför nära land om du kommer söderifrån. Men prickar och bojar märker tydligt ut grunden, och det är inte svårt att passera säkert.

Väl innanför hamnpirarna återfinns gods- och fiskehamnen åt babord, medan fritidsbåtar här girar skarpt åt styrbord och in genom den smala passagen mellan en röd och en grön prick. Här börjar nämligen småbåtshamnen, rymlig och väl skyddad. Däremot är hamnen inte speciellt djup, men på de olika bryggorna finns tavlor som visar djupet på olika platser: från 1,6 till 2,5 meter. Det gäller att känna till djupgåendet på sin båt, kolla skyltarna och inte gå in för långt. Vid de första två bryggorna är det djupt nog för de flesta stora segelbåtar.

Gästhamnen har bra bryggor med eluttag och vattenslangar nära till hands. Toa och dusch finns i två olika servicehus, ett allra längst in i hamnen och ett just i början till vänster om inloppet. Betalning sker med Tallywebsystemet, och instruktioner finns på bryggan och på hamnens webbsida.

När båten är ankrad rekommenderar jag verkligen en promenad bland stadens gator och torg i gamla stan. Ett bra tillfälle att ta del av platsens långa och intressanta historia.

På vikingatiden var Simrishamn bara ett litet fiskeläge som hette Svimraros, och år 1123 la den norske kungen Sigurd Jorsalafarare till med 300 skepp för att härifrån kunna göra plundringståg inåt landet. Ett kapell byggdes ungefär samtidigt, Sankt Nicolai kyrka, och det står fortfarande kvar mitt i staden. Namnet har kyrkan fått från havets skyddshelgon S:t Nicolaus, enligt katolsk och ortodox tradition – alltså samma helgon som blev förlaga till jultomten, Santa Claus. Senare byggdes kyrkan ut och blev imponerande stor och fortfarande i medeltida stil. Eftersom kyrkans torn stack upp långt över de omgivande husen blev den ett bra sjömärke för alla sjöfarare.

På den tiden var sillfångsterna goda och gjorde att orten växte snabbt och tidigt fick stadsprivilegier. Även den mäktiga Hansan upprättade en handelsstation i Simrishamn.

Under 1800-talet ökade skeppstrafiken och hamnstaden blev ett centrum för rederier och segelfartyg, men det var först vid sekelskiftet 1900 då en riktig hamn byggdes som större fartyg kunde lägga till. Idag är Simrishamn en populär destination för turister och anses rentav vara något av Österlens huvudstad.

Här infinner sig ett härligt lugn, och det känns som att tiden har stått still sedan århundraden, på ett trevligt sätt. De låga husen i skånsk stil flankerar mysiga kullerstensgator och nästan överallt finns prunkande blomsterbuskar som doftar underbart. Och gillar du blommor bör du inte missa Rosentorget, en park där många olika sorters rosor samsas. En av dem är den ståtliga Simrishamnsrosen och en annan den olyckliga Hannas ros, en sort med en väldigt gripande historia.

Missa heller inte dörrarna på de gamla husen, som har sin egen speciella stil och brukar kallas Simrishamnsdörrar. Vid Stortorget finns rådhuset och stadens äldsta byggnad, den tidigare nämnda Sankt Nicolai kyrka. Och tillbaka vid hamntorget finns en liten fin strand, glasskiosk och flera fina serveringar.

För den motor- och musikintresserade finns Autoseum på Fabriksgatan med mer än hundra bilar från förr och nu, modellflygplan, leksaker och ovanliga musikinstrument.

Andra kanske föredrar att besöka Nordic Sea Winery, en av norra Europas mest moderna vinanläggningar, på den lämpliga adressen Vingatan 2. Här kan man få guidade turer, lära sig allt från hur druvorna skördas till hur vinerna buteljeras, besöka ekfatskällaren och få en vinprovning.

Blir barnen otåliga styr man snabbt mot den fina stranden norr om hamnen. Den utmärker sig genom den fina, men lite grövre och brunare sanden än på många andra stränder i trakten. Vattnet är klart och fint, och på vägen tillbaka till gästhamnen finns flera trevliga serveringar.

Vidgar du cirkeln kring staden så finns flera trevliga platser värda ett besök, och de flesta nås relativt enkelt med cykel. Många av oss som kommer med egen båt har ju egen cykel med ombord. Om inte, så finns naturligtvis cyklar att hyra på plats.

Simrishamn och Österlen är nämligen ett paradis för både cykelturer och vandring. Naturen är omväxlande och det finns fina cykelvägar och vandringsleder att upptäcka, som Skåneleden, Sydostleden och Sydkustleden.

Ett bra cykeltursförslag norrut är att ta cykelvägen mot Kivik, en väldigt vacker sträcka som kantas av fina fiskelägen som Baskemölla och Vik. Just söder om Kivik ligger Stenshuvuds nationalpark med strand, äng, skog och berg, plus utsikt över hela Hanöbukten. Beroende på årstid erbjuder parken lite olika upplevelser. I mitten av april börjar vitsipporna blomma och färgar hela skogen vit och luften fylls av fågelkvitter. Från mitten av maj fram till midsommar sjunger näktergalen och orkidéerna färgar ängarna lila. Efter det blommar torräng- arna, och korna är ute på bete i stora delar av nationalparken. Under höstmånaderna lyser skogen i alla höstens färger, ekorrar samlar hasselnötter i snåren och i de gamla fruktodlingarna mognar äpplena.

Här finns även Kiviks museum, och Kiviks marknad, som lär vara Sveriges största, hålls några dagar i slutet av juli varje år. I trakten finns Kiviks musteri, som är ett trevligt besöksmål med butik, restaurang, trädgårdar och inte minst Äpplets hus. Att det ligger här är ingen slump. Faktum är nämligen att hela 90 procent av de svenska äpplena odlas i Skåne och till största delen på Österlen.

Ännu mer historia hittar vi en liten bit därifrån i form av Kiviksgraven, även kallad Kungagraven eller Bredaröse. Den är med sina 75 meter i diameter en av Skandinaviens största gravar från äldre bronsåldern, känd för sina hällbilder runt den över tre meter långa kistan. Strax intill finns det stora gravfältet Ängakåsen, där det troligtvis fanns en förhistorisk hamn.

Det går fint att cykla söderut också. I Simrislund kan du stanna vid hällristningen Yxornas häll, och i Brantevik finns det möjlighet till klippbad strax söder om hamnen. Vidare mot Skillinge passeras Hylkegården, en butik på landet med både inredning, kläder och design samt en populär kaffestuga med gofika och lättare rätter. Sväng sedan ner till Gislövshammar, ett pittoreskt gammalt fiskeläge där man även kan se att man tidigare brutit ut kvarnstenar ur stenhällarna på den norra sidan av udden. I Skillinge finns både krogar och teater.

För turen tillbaka till Simrishamn tar man vägen mot Östra Hoby via Glimmingehus, Nordens bäst bevarade medeltida borg. Den började byggas 1499 och var länge ett av Skånes starkaste fästen. Under skånska kriget var kung Karl XI rädd för att danskarna skulle befästa sig där och beordrade rivning. Men manskapet lyckades inte förstöra de två meter tjocka murarna, utan huset fick stå kvar.

Cykla sedan vidare via de små byarna Bolshög, Gnalöv, Viarp och Simris tillbaka till båten i Simrishamn.

Det finns med andra ord mycket mysigt att göra i och omkring Simrishamn. Efter några dagars behaglig vistelse är det kanske dags att sätta segel igen. Kanske korsa Sveriges Biscaya, om vädret tillåter, alternativt ta dig över till Bornholm, eller fortsätta söderut runt Skånes kust.

Oavsett rutt, så stannar Simrishamn kvar som ett varmt minne i kroppen för lång tid framöver.


Text: Martin Leisborn • 2021-11-22
ResmålMartin LeisbornÖsterlenPraktiskt BåtägandeResmålSimrishamnSkåne
Scroll to Top