Om det inte är alltför långt för din båt, fundera på att ta med Strömstad i rutten nästa säsong // Foto: Martin Leisborn

Båtnytt

RESMÅL: Strömstad

Ta båten till Sveriges västligaste stad, och njut av en rik historia och att ha nära till allt.

Text: Martin Leisborn • 2020-12-28 Uppdaterad 2022-09-30

Sveriges kust sträcker sig från Haparanda i norr till Strömstad i väster och är med sina 2 400 kilometer en av Europas längsta kus­ter. Omräknat till sjötermer är det nästan 1 300 sjömil. Haparanda och Strömstad ligger båda alltså typ så långt bort som det går att kom­ma sjövägen från Stockholm.

Men den som tar sig till Strömstad med båt blir inte besviken. Det är både en vacker och historisk stad med bra hamn, nära till shopping, bad och intressanta ut­flykter för båtturister. Så om det inte är alltför långt för din båt, fundera på att ta med Strömstad i rutten nästa säsong.

Det finns flera sätt att ta sig dit. För de flesta av oss svenskar går färden till Strömstad söderifrån, eftersom det just inte finns något mer längre norrut i denna del av vårt land. Om du kommer från syd finns det faktiskt fle­ra farleder att välja mellan, vilket inte syns så tydligt på vanliga kartor, men på sjökortet finns alla med.

Allra enklast, och ofta snabbast, är att följa den baltis­ka havsströmmen och gå utomskärs, kanske via Väder­öarna som i så fall är ett trevligt delmål. Det är ett bra al­ternativ vid fint väder, och kursen sätts då in i Koster­fjorden öster om Ramsö och vidare mot Strömstad.

Annars är inomskärsleden genom Bohuslän att föredra. Efter Grebbestad måste dock först området kring Tjur­pannan passeras, något som inte sällan blir en skumpig upplevelse. Vågorna som kommer från det öppna havet åt väster studsar nämligen i de branta och hårda klip­porna innanför och möter på väg ut igen de ingående, vilket resulterar i en krabb och konstig sjögång. Men ef­ter den passagen är det mer skyddat genom Havstens­sund och en bit framåt.

Faktum är att det går att välja mellan antingen flera väldigt skyddade men ganska grunda inomskärsleder eller att gå vidare över Kosterfjorden. Återigen är det lät­taste och vanligaste att bara fortsätta de cirka sju dis­tansminuterna norrut förbi Resö och ut på den skimran­de, djupa och ibland vågiga fjorden.

När du nått Käbb­lingarna är det bara att gira styrbord och följa den väl utmärkta farleden in mot Strömstad. Vägen går i och för sig förbi Likholmen, men låt dig inte skrämmas; farleden är säker och djup även för stora fartyg. Se bara upp för Kosterfärjorna och den stora färjan som går över till Sandefjord i Norge, de drar ibland upp mycket svall.

Men för den som vill gå en mysig, mer skyddad men samtidigt lite spännande led finns efter Havstenssund hela fyra olika möjligheter. Den första, och minst sannolika, är att gå in mellan Raftö och Resö och sedan vidare innanför Galtö och norrut.

Här finns nämligen en led som säkerligen de gamla vikingarna använde en hel del. Idag är det dock så grunt att bara kanoter kan passera och då framför allt vid högvatten. Så glöm den, såvida du inte paddlar havskajak.

Den andra, men även den endast för kanoter, är att efter Resö ta styrbord, in mellan Galtö och Råssö, och sedan vidare över den bara halvmeterdjupa Älgöleran. Dessa två grunda passager över relativt stora fjärdar är populära och fina upplevelser för dem som ägnar sig åt denna grundgående typ av båtliv.

Risken att bli påseglad av större båtar här är minimal.

 

 

RESMÅL: Strömstad
Inte långt från den kommunala gästhamnen finns ett kallbadhus med bastu // Foto: Martin Leisborn
RESMÅL: Strömstad
Inomskärsvägen till Strömstad går förbi Tjurpannanområdet och Väcker fyr, där vågorna ofta går höga även vid lugnt väder // Foto: Martin Leisborn
RESMÅL: Strömstad
Den som tar sig till Strömstad med båt blir inte besviken // Foto: Martin Leisborn

Många som läser denna tidning har nog båt med lite större djupgående, och då finns det bara farlederna nummer tre och fyra kvar. Båda ska passeras med stor försiktighet och god uppsikt. Den tredje är en riktigt fin led som går in efter Råssö, passerar den vackra Råssöhamn, fortsätter innanför Rundö och vidare mellan Tjärnö och fastlandet fram mot Daftö. Det är smalt och krokigt men tillräckligt djupt för både motor- och segelbåtar, i alla fall så här långt.

Den fjärde och sista farleden går in från Kosterfjorden, mellan Burholmarna och Styrsö, och sedan vidare under den 12,6 meter höga Saltöbron förbi Gullnäsholmen tills den möter farled nummer tre.

 

Därifrån fortsätter sedan den gemensamma inomskärsleden ett litet stycke norrut mellan Daftö och fast- landet, under den 16,6 meter höga bron fram till ett vägskäl. Nu gäller det att välja babord eller styrbord, båda vägarna bär till Strömstad. Styrbord (österut) innebär dock att passera Trälsundet, och lokalborna utlovade oss inte mer än några decimeter djupt vatten, kanske upp mot en meter precis mitt i rännan. Kanoter och småbåtar kan relativt tryggt välja den vägen.

För oss andra blir det babord (västerut) i vägskälet och vidare genom en smal ränna mellan Daftö och Daftö- Valö. Djupet är här mindre än tre meter, men minsta djup är svårt att få fram någon tillförlitlig siffra på. De flesta lokalbor vi frågade visste inte, några sa två meter.

Troligtvis går det att passera med de flesta segelbåtar, men vi garanterar inget.

Om någon av Praktiskt Båtägandes ekolodsutrustade läsare vill skanna djupet och meddela oss resultatet är det välkommet. Efter detta är det norrut genom ytterligare ett smalt, men relativt djupt, sund innanför Öddö, och – grattis! – nu är du framme i Strömstad via den inre vägen.

 

 

RESMÅL: Strömstad
Efter en brand 1876 byggdes societetshuset Skagerack snabbt upp igen. Det stod färdigt året efter, och idag huserar där både kulturhus och The Dubliner restaurang och pub // Foto: Martin Leisborn
RESMÅL: Strömstad
Staden har sett ett antal bataljer genom historien. Denna minnessten uppmärksammar den svenska segern vid Strömstad redd år 1717 // Foto: Martin Leisborn
RESMÅL: Strömstad
”Kom i kostervals, lägg din runda arm om min hals.” Alla har väl hört den käcka Kostervalsen, och i centrum finns till och med ett monument över den välkända sången // Foto: Martin Leisborn
RESMÅL: Strömstad
Fina dusch­ och toalettfaciliteter finns på Torskholmssidan och några fler vid hamnkontoret vid kajen // Foto: Martin Leisborn

Väl i Strömstad finns inte mindre än tre gästhamnar att välja bland. Den kommunala är belägen mitt i cent­rum och börjar redan i inloppet med gröna och röda skyl­tar som visar vilka som är lediga. Gästhamnsskyltar är det ont om, även längre in i hamnen, men det går ändå ganska lätt att lista ut vart gästbåtarna får ta vägen.

In­nanför piren passeras först småbåtshamnen om babord samt Torskholmskajen och fiskehamnen om styrbord innan den allra innersta hamnen nås. Där finns en dag­brygga, en gästkaj samt de bryggor som utgör huvudgäst­hamnen. Har du kommit så långt in det går är du framme och hamnkontoret finns vid stenkajen. Nu finns hela Strömstad inom promenadavstånd och det är bara att upptäcka. Fina dusch­ och toalettfaciliteter finns på Torskholmssidan och några fler vid hamnkontoret vid kajen.

Strömstad Marinas gästhamn är belägen vid Kebals­bukten, på norra sidan av Strömstads hamnvik. För den som behöver något fixat på båten kan det vara ett bra alternativ eftersom de erbjuder reparation och service på både båtar och båtmotorer.

Deras 129 förhyrda båt­platser fungerar även som gästhamn på sommaren med ett bokningssystem online på deras hemsida som gör det enkelt att boka gästhamnsplats. I och för sig är denna hamn avskild från själva staden, men centrum nås en­kelt via en linfärja. Alldeles intill finns även naturreser­vatet Nötholmen där det är fint att ta en promenad och dessutom ”Lilla Venedig”, ett vackert bostadsområde med kanaler för mindre båtar.

 

Just intill marinan finns Strömstad Spa & Resort som också har egen gästhamn, med två bryggor och totalt 42 kajplatser samt el, vatten, sanitet och tvätt, plus möjlig­het till bad, bastu, spa och träning, restauranger, golfba­na, barer och livemusik.

Hamnen ligger precis framför hotellet, perfekt för dem som vill nyttja hotellets facilite­ter. Och det är klart, smakar det så kostar det.

Det som finns och som lockar till Strömstad är, förut­om en bra hamn, just faktumet att det är en stad med allt det som brukar finnas i sådana, något som kan vara en välkommen variation även för dem som älskar öar och naturhamnar.

Det är även en stad med intressant histo­ria. Här har ett antal kungligheter tillbringat tid, inte minst när Sverige var i union med Norge, eller när det var krig mellan länderna under tidigare århundraden. Under kriget mot Norge 1716–1718 var Strömstad hög­kvarter för Karl XII som då bodde hemma hos borgmäs­tare Ivar Olofsson Kamp och regerade riket därifrån. Staden utsattes då för två danska anfall under deras amiral Tordenskjold, och ett monument i hamnen minner om de hårda striderna.

 

 

RESMÅL: Strömstad
I Strömstad finns en gedigen flora av restauranger som ligger nära gästhamnen // Foto: Martin Leisborn
RESMÅL: Strömstad
Hamnen är omgärdad av restauranger och kiosker. Här finns även en fiskauktion // Foto: Martin Leisborn
RESMÅL: Strömstad
Längst in i Kebalsbukten finns ett ”Lilla Venedig”, ett sevärt bostadsområde med kanaler // Foto: Martin Leisborn
RESMÅL: Strömstad
Gästhamnarna Strömstad Marina och Strömstad Spa & Resort är belägna i Kebalsbukten i den norra delen av hamnviken // Foto: Martin Leisborn

Från slutet av 1700-talet blev Strömstad en känd bad- och hälsoort med vattenkälla och varmbadhus med bland annat konung Oscar I på flitiga besök.

Strömstad har även många fornlämningar från äldre stenåldern och framåt med megalitgravar, domarringar, rösen och hällristningar på olika håll. Stadens namn kommer från sjön Strömsvattnet som rinner ut i havet mitt i staden.

Det som kanske allra mest lockar besökare är säkerligen de vackra Kosteröarna just utanför staden. Men förutom dem finns ett antal andra både vackra och intressanta platser att besöka i närheten.

Ett exempel är anläggningen Alaska på en ö utanför staden. Alaska är uppbyggd av murade skapelser dekorerade med natursten och snäckor och är ett livsverk som guldgräverskan Hilma Svedal (1870–1965) skapade efter att ha återvänt till Sverige efter 30 år i Alaska. Det finns flera bra naturhamnar och synnerligen vackra sandstränder, som badplatsen Capri och norra stranden på Tjurholmen, något barnfamiljer inte bör missa.

Vi tar en liten pratstund med David Nikkinen, gästhamnsansvarig i den kommunala hamnen. Han menar att det finns all anledning att segla till Strömstad:

– Det är en jättefin skärgård och en fin insegling. Kosteröarna med naturreservat är ganska svårslaget. Och är man ändå här måste man ju till Strömstad med det mesta en stad kan erbjuda. Vi har till exempel en gedigen flotta av olika restauranger som ligger nära gästhamnen, vilket är en stor fördel. Så varför inte? säger David och skrattar.

På frågan vad man inte ska missa om man tar sig hit ger David flera alternativ.

– Strömstadsräkor! Säg det till dem som bor på Smögen, säger David med ytterligare ett skratt och tillägger:

– Vi har fortfarande en ganska gedigen fiskeflotta, färsk fiskauktion med mycket skaldjur och annat. Själva stan ska också ses, speciellt de delar som är bevarade från förr med små smala gränder. Ska du till Strömstad så stanna även vid Råssöhamn, mycket fint och mer som en naturhamn.

Vi passar därför på att fråga hur bra de inre farlederna är för båtar som vill hitta till Strömstad. David funderar och ger ett svar som inte känns speciellt betryggande:

– Med motorbåt behöver man bara bestämma sig. Men om man ska ta den leden med segelbåt ska man både ha sovit gott och känna sig modig. Annars inte.

 

 

 

 

 

 

RESMÅL: Strömstad
RESMÅL: Strömstad

Resmål: Mälaren

Resmål: Hitta till den underbara jungfrukusten

Resmål: Gullholmen

RESMÅL: Slät granit och turkosa vatten

Resmål: Ven – sundets lilla pärla

Resmål: Kragerø – omväxlande på norska sydkusten

RESMÅL: Värmlands långa sjö


Text: Martin Leisborn • 2020-12-28
BåtnyttResmål
Rulla till toppen