Riktigt hårt väder till sjöss är både skrämmande och fascinerande. Här har det fångats på film när vädrets makter säger ifrån på allvar. Foto: Ainhoa Sanchez/Volvo Ocean Race/Alex Thomson Racing

Båtnytt

TV: 5 mäktiga videoklipp med segling i riktigt hårt väder

Det är alltid storm någonstans. Och det finns alltid någon där för att utmana vädrets makter. Här har vi samlat några riktigt hårresande seglingsklipp.

Text: Jens Augustinsson • 2017-12-05 Uppdaterad 2021-06-09

TV: Vild start på Volvo Ocean Race – kolla in de fantastiska helikopterbilderna

Vi inleder med de fantastiska helikopterbilderna på starten av andra delsträckan i Volvo Ocean Race 2017-2017. Båtarna hade i det här läget närmare 7 000 sjömil segling framför sig på vägen från Lissabon till Kapstaden. Men redan första dygnen fick de sig ett rejält elddop. Båtarna befinner sig nästan lika mycket under vattnet som över. Mäktigt att se – förmodligen förfärligt att uppleva.

 

 

BT Global Challenge var tävlingen där amatörbesättningar seglade jorden runt i 72 fots stålbåtar – åt fel håll. De kryssade sig alltså förbi Kap Horn, genom hela södra Stilla havet och Indiska oceanen innan de svängde höger och norrut igen vid Godahopps-udden.
Troligtvis en helt omänsklig uppgift. Och en av besättningsmännen i filmen sammanfattar det hela väl i en enda mening: ”Vi fick en orkan till frukost”. 

 

 

Det är förstås inte bara i tävlingsammanhang som det går hett till på världshaven. Och man behöver inte ta sig till de södra oceanerna för en rejäl utmaning. De här tre norrmännen seglade sin 42 fots Beneteau First från Norge till Shetlandsöarna i januari 2017. Nordsjön är ett nog så fruktat hav och de mötte som mest vindstyrkor på 78 knop, eller 39 meter per sekund.

 

 

Här störtar ensamseglarna i Vendée Globe genom södra oceanen – kolla in unika tv-bilderna

De här helikopterbilderna från Vendée Globe 2016-2017 är numer klassiker i seglingssammanhang. Ledarduon Armel Le Cléac’h och Alex Thomson filmades av den franska marinen när de passerade Kerguelen Island mitt ute i den södra Indiska Oceanen. Det var första gången man lyckats fånga på film från luften hur seglingsförhållandena är i denna karga och ensliga del av världen.

 

 

TV: Här hårdseglar de optimisterna i 18 m/s

Man behöver inte ens ut på de stora haven för att uppleva vilda seglingsförhållanden. I den här videon kan du följa ungdomar från finländska HSK Juniors och svenska KSSS när de pressar sina båtar till det yttersta i riktigt tuffa vindar. I KSSS fall ända upp till 19 meter per sekund.

TV: Här är nästa America's Cup-båt – ska segla med kölbåt utan köl

En död i kappsegling runt jorden – spolades överbord

Så kan du segla gratis över Atlanten


Text: Jens Augustinsson • 2017-12-05
BåtnyttSeglingJorden*runt-seglingKappseglingVolvo*Ocean*Race
Rulla till toppen