Alla kombistegarna verkar vid en första anblick vara nästan identiska, men vid närmare granskning framträder skillnader // Foto: Martin Leisborn
TEST: Kombistegar för säsongen på land
Att kunna stå stadigt i en rimlig arbetsställning gör torrsäsongens arbeten mycket bekvämare. Vi har granskat sju olika kombistegar.
Ska du utföra större arbeten relativt långt upp på skrovet, när du varken når särskilt bra från marken eller uppifrån däck, är en kombistege ovärderlig. En vanlig stege eller trappstege funkar, men måste flyttas varje meter eller halvmeter för att man ska kunna komma åt ordentligt.
Därför finns de fantastiska så kallade kombistegarna, eller universalstegarna som de också kan kallas. Med en tre och en halv meter lång stege uppdelad i fyra sektioner, via tre vikbara leder, erbjuds minst fyra olika funktioner. Med en sådan kan den praktiska båtägaren få både rak stege, trappstege, arbetsbänk och arbetsplattform – i ett enda verktyg. Kombistegen kan därmed vara en bra investering som kommer väl till pass.
Vi tog in sju kombistegar från olika tillverkare och återförsäljare.
Alla verkar vid en första anblick vara nästan identiska, men vid närmare granskning framträder skillnader. Likheterna består till exempel i att samtliga tillverkas av aluminium med leder i förzinkad stål. Lederna är av samma typ på alla stegarna. Alla har halkskyddade stegpinnar och kommer med löstagbara fötter. Alla (utom en) levereras med iläggsskivor. De är lätta att ta med sig, väger ungefär lika mycket och är nästan lika långa. Var och en ryms lätt i ett bilbagage och kan bäras av en normalstark person. Samtliga stegar tål en belastning på upp till 150 kilo.
Helt lika är de dock inte, och följande är några av skillnaderna: Alla är godkända enligt EN131-normen som fristående eller anliggande stege samt arbetsbänk, men bara två av dem är godkända som arbetsplattform att stå på. Att använda dem som för detta ändamål inte är godkända får i så fall göras på egen risk. Undantagen är de två Wibe 350-varianterna som är lite stadigare och som är godkända enligt den strängare EN131-4-normen.
Dessa två har även anodiserad aluminiumyta för att inte svärta ner. Förutom det hittade vi smärre skillnader i hur de löstagbara fötterna fästs och hur stadiga iläggsplattorna är. En annan detalj är ledlåsens handtag, som på vissa modeller återfinns på insidan av varje knä. Det tycker vi är mer opraktiskt och föredrar att de är placerade snabbt åtkomligt på utsidan. Sist men inte minst skiljer sig priserna för stegarna åt, från drygt 700 kronor till uppåt 4 000.
Något vi önskar till framtida kombistegar är ett enklare sätt att montera stegfötterna.
Bultar, brickor och muttrar är besvärliga och tappas lätt bort. Vi efterlyser någon form av snabbspänne till detta. Men samtliga stegar skötte sig bra och ingen av dem blottade någon markant svag punkt. Ingen av produkterna är dålig. De sämre stegar som tidigare funnits på marknaden verkar ha försvunnit och den generella kvaliteten har höjts – vilket är mycket goda nyheter för alla oss som brukar ägna oss åt skrovvård, och därmed behöver hjälp med att lyfta oss till högre höjder.
Slutsats och resultat av testet blir att Wibe 350 blir bäst i test, helt enkelt på grund av dess proffsiga egenskaper.
De som vill ha bästa kvalitet eller ska använda stegen yrkesmässigt bör köpa den. För alla som bara använder kombistegen någon gång per år kan i stort sett vilken som helst av de andra vara lika bra, även om Malmbergs smarta detaljer höjer den något över de övriga.
Test: Sex gummijollar för under 12 000 kronor
Guide: Tänk på det här när du köper en ny begagnad båt
Gör det själv: Bygg din egen tjuvskrämma
Gör det själv: Uppgraderingar i rostfritt
Text: Martin Leisborn • 2021-01-08
Tester • Båtprylar • Höstupptagning