Artiklar

10 misstag som gör dig hatad vid vårrustningen

Äntligen kan vi börja glänta på vintertäckningen och börja tänka på sommarens båtturer igen. Här är tio oskrivna regler du bör efterleva om du vill att stämningen på uppställningsplatsen ska vara på topp under vårrustningen.

Text: Jens Augustinsson • 2016-03-16 Uppdaterad 2021-06-09

Dags att vårrusta båten inför sjösättning

Så vårdar du båten

1. Lånar du verktyg och utrustning av båtgrannen, lämna tillbaka sakerna samma dag, inte imorgon eller nästa vecka. Behöver du låna dem imorgon också – kom då tillbaka och låna igen. Det finns inget mer irriterande än att vara hjälpsam och låna ut sina grejer och sen behöva springa benen av sig för att få tillbaka dem. Eller i värsta fall hitta den utlånade hylsnyckelsatsen nere vid mastkranen i höst – fylld med vatten och rostiga verktyg.

2. Snacka gärna, men fatta vinken när det är dags att återgå till ditt. När din båtgranne drar på hörselkåporna och startar slipmaskinen igen under tiden du pratar – då har du stannat på tok för länge. 

3. Parkera bilen på avsedd parkering. Visst, man har mycket prylar med sig under vårustningen. Men kör då bort till båten och lasta ur eller låna hamnpirran och se sen till att bilen inte står inklämd bland båtarna. Dels står den förmodligen i vägen och dels riskerar du att köra på en stötta om du ska in och trixa mellan båtarna – och då kanske du får problem på riktigt. 

 Nästa sida: Ingen gillar en gnällspik

4. Håll rent kring din båt. Det blir en del skräp under vårrustningen. Polertrasor, slippapper, färgburkar, täckställningar, presenningar och annat brukar samlas i drivor kring båtarna. Ta bort det som är skräp direkt, lägg det inte under båten. Det kommer annars garanterat ha blåst in under grannens båt till nästa gång du kommer.

5. Ta hand om ditt spill. Skvättar av färg, lösningsmedel och annat miljöfarligt går till miljöstationen – ingen annanstans. Och har ni ingen på klubben så får du helt enkelt åka till närmaste återvinningscentral.

6. Ska du göra något som du vet skvätter väldigt mycket eller doftar väldigt starkt, så gör gärna det vid ett tillfälle när det inte är någon och jobbar på de närmaste grannbåtarna. Båtarna står ofta väldigt tätt på uppställningsplatsen och ditt kladd drabbar lätt andra. Visst, det kan vara svårt att hitta ett lugnt tillfälle när den riktiga vårrustningshetsen väl är igång. Men försöka skadar inte, det är en snygg gest mot andra.

7. Gå inte runt och gnäll över att vattnet eller elen inte är igång. Att börja dagen med frågan “Varför har ingen satt på vattnet?” är inte populärt. Var istället konstruktiv och se vad du kan göra för att hjälpa till att lösa problemet.

8. Lägg i båten när det är din tur. Börja inte trixa och beställ en egen kranbil veckan innan den officiella sjösättningen. Ligger du illa till så riskerar du bara att skada eller välta andra båtar. Du får helt enkelt stå ditt kast och försöka få en bättre plats till hösten om du vet med dig att du vill sjösätta tidigt.

9. Anmärk inte på vad andra gör fel. Hjälp istället till och kom med tips, råd och ge ett handtag. 

10. Undvik att bo i båten under vårrustningen – om du inte specifikt frågat eller om klubben generellt tycker det är okej. Det sticker i folks ögon när man ser en elkabel som ringlar sig upp i en båt och man vet att kilowattimmarna – som klubben betalar – rusar iväg bara för att kupévärmaren ska hålla det varmt och mysigt ombord på en enda båt.
Ur brandsäkerhetssynpunkt kan det också vara bra att låta bli att campera i båten när du vårrustar. Du kanske drar igång spritkök, fotogenlyktor och annat när du bor i båten. Och skulle det – mot förmodan – ändå börja brinna så ligger båtarna väldigt tätt och det är i princip omöjligt att flytta grannbåtarna för att skydda dem.

 

Och glöm inte att bjuda upp båtgrannen i sittbrunnen på en kopp rykande hett termoskaffe och en ostmacka i vårsolen. Då blir du nog förlåten om du gjort något av misstagen ovan.
Lycka till med vårrustningen! 

TV: Här tappar de lyxbåten vid sjösättningen

TV: Här blir sjösättningen plötsligt på liv och död

Fem saker du inte vill missa när du vårrustar båten

De tio mest irriterande sakerna du kan göra på sjön


Text: Jens Augustinsson • 2016-03-16
ArtiklarLivetOmbordSjösättningVårrustning
Scroll to Top