Är det dags att testa vinterförvaring i sjön i år? I norska Trondheim verkar det vara mer regel än undantag. Foto: iStock

Artiklar

5 anledningar – lämna båten i sjön över vintern

Trött på att ta upp båten varje höst? Då kanske det är dags att testa vintervila i sjön.

Text: Jens Augustinsson • 2017-09-26 Uppdaterad 2022-09-07

1. Du förlänger din säsong. Passa på att nyttja båten under fina dagar längre in på hösten (och vintern) än vad du hade kunnat om du haft ett upptagningsfönster på några veckor att passa.
Du kommer också igång snabbare på våren då du redan ligger i.

2. Du sparar pengar. Visst, det kostar att ha en bryggplats, men det blir förmodligen ändå billigare än upptagning och isättning. Och kostnaderna för en anordning för att hålla isfritt tjänar du snart in om du låter båten ligga i några vintrar – om du ens behöver en sådan anordning.

3. Du slipper rigga av. (Men du bör förstås ändå göra en ordentlig riggkoll till våren.)

4. Förmodligen mår skrovet minst lika bra av att ligga i vattnet med ett jämnt tryck mot skrovet. På land vilar förvisso största delen av vikten på kölen. Men när vinden ligger på kan det bli mycket rörelse och därmed tryck på några få punkter på skrovet.

5. Det är lättare att välja fina dagar att vårfixa med båten. Lyft båten några dagar eller nån vecka när det är bra väder i början på sommaren, istället för att tvingas hålla på i regn och rusk tidigare på våren bara för att du har en sjösättningstid att passa.

Det finns förstås reservationer mot att ha båten kvar i vattnet. Till exempel kan man behöva förbruka en hel del ström för att hålla båten någorlunda fuktfri eller isfritt runt båten. Men det finns också båtägare som hävdar att man klarar sig fint utan vare sig elslukande avfuktare eller anordning för att hålla isfritt runt båten.

Vinterförvara i sjön – så håller du isfritt

Vinterförvaring – Så säger lagen

Så vinterförvarar du batterierna bäst


Text: Jens Augustinsson • 2017-09-26
ArtiklarLivetOmbordMotorbåtSegelbåtvinterforvaraVinterliggare
Rulla till toppen