Stopp! Ta inte upp båten riktigt än. Ta en sista hösttur och njut av allt det magiska som höstskärgården har att erbjuda. Foto: iStock

Artiklar

5 anledningar till att ta en sista hösttur med båten

De flesta båtar är förmodligen redan halvvägs upp på båtkärran eller hamnplan vid det här laget. Men är du en av dem som fortfarande har båten i – passa på att njuta av en sista hösttur. Här talar vi om varför.

Text: Jens Augustinsson • 2018-10-09 Uppdaterad 2021-06-09

1. Kom in bakom lyckta dörrar

Många öar är säl- och fågelskyddsområden under sommarsäsongen och därmed utom räckhåll för oss båtmänniskor. Passa på att gå iland nu istället och gå på upptäcksfärd.

 

2. Eldigt skärgårdsmys

Var med och välkomna hösten under en eldhelg i skärgården. På flera ställen arrangeras mysiga tillställningar där man med eld och god mat hälsar de mörka årstiderna välkommna. Och självklart ska du ta båten dit. På Grinda kör man den 20 oktober och på Utö låter man elden knastra hela helgen 20-22 oktober. Men det finns säkert många fler ställen att besöka.

 

3. Sota ur systemen

Har din värmare ombord varit igång en enda gång i sommar? Nä, tänkte väl det. Det kanske är läge att ta en hösttur med övernattning för att motionera värmesystemet ombord innan det är dags för vintervilan.

 

4. Skärgården ur ett annat perspektiv

På hösten är skärgården tyst, lugn, behaglig och på många ställen är färgskalan helt ny. En helt annan upplevelse än på sommaren alltså. Bara en sån sak gör det värt att glida ut i skärgården för att hitta lugnet. 

 

5. Stifta nya bekantskaper

Vid den här årstiden har folk tid. Tid att stanna upp och prata en stund och tid att hjälpa till om du får problem. Och vad kan väl vara trevligare än att hitta den där sista höstöppna skärgårdskrogen där man kan glida in och värma frusna fingrar efter en krispig höstdag till havs?

Guide: Bada bastu i Stockholms skärgård

Vinterkörtips: Så skonar du båten bland isflaken

Svenska högarna – längst ut i Stockholms skärgård


Text: Jens Augustinsson • 2018-10-09
ArtiklarpraktisktbatagandeFärdmål
Rulla till toppen