Vilka båtmodeller kan tänkas bli klassiker i framtiden? Foto: iStock

Artiklar

Experten tipsar: 5 båtar som är blivande klassiker

Det är svårt att veta vad som gör att en viss båttyp blir en klassiker. Men här siar Anders Værnéus, expert på klassiska båtar, om vilka båtar som kommer bli dyrbara och vårdas ömt i framtiden. Det finns bland annat en ganska oväntad amerikan på listan.

Text: • 2016-12-22 Uppdaterad 2021-06-09

När det gäller bilar och motorcyklar klassas de som veteranfordon när de passerat 30-årsstrecket. Någon motsvarande åldersgräns finns inte för båtar. När det gäller klassiker- och kultstatus finns inga vedertagna kriterier. Två bidragande faktorer är tillgång och efterfrågan. Här listar Anders Værnéus fem båtmodeller med klassikerpotential.   

– Allting måste ned till en nollpunkt värdemässigt innan det vänder och blir värt någonting, säger Anders. Vi måste glömma bort det vi kommer ihåg.

Nästa sida: 5 blivande klassikerbåtar

 Albin 25

Experten tipsar: 5 båtar som är blivande klassiker
Albin 25 Folkmotorbåten som alla älskar men ingen bryr sig om som historisk farkost. De flesta är idag söndervårdade utan hänsyn till originalet. Hittar du ett orört exemplar med rätt motor på plats och de randiga gardinerna kvar i ruffen, har du hittat ett unikum.

Windy 22

Experten tipsar: 5 båtar som är blivande klassiker
Windy 22 En av Europas vackraste klassiker från 1970-talet, men idag lite bortglömd mellan Coronet 21:or och Chris-Craft Lancers. En Windy 22:a i orört originalskick är en vinnande båt på framtidens marknad.

Boghammar Cabin

Experten tipsar: 5 båtar som är blivande klassiker
Boghammar Cabin Boghammar byggde ett antal väldesignade cabinbåtar i aluminium under 1960-talets första halva. Ingen av dessa är idag väl behandlad och de blir därför ovanliga i gott skick i framtiden. Leta upp en som fortfarande år orörd så är den en framtida vinnare.

Bayliner 1850 Capri

Experten tipsar: 5 båtar som är blivande klassiker
Bayliner 1850 En av de mest ratade båtarna på marknaden. Alla köpte den, ingen vårdade den. Idag finns knappt någon kvar på marknaden i fint skick. Och de få som kan finnas kvar kommer att bli prisade klassiker på framtidens marknad.

Primör 18

Experten tipsar: 5 båtar som är blivande klassiker
Primör 18 Speciellt den med det platta däcket. Vem har sett en sådan i skick? Marknaden har aldrig riktigt rosat dessa båtar från Fisksätra, vilket gör att de idag knappt finns kvar. Hittar du ett exemplar som har originalgelcoaten i behåll och som inte nyttjats sönder – köp den!

Köpguide: Flipper 850 – Sommarstugan på sjön

Köpguide: Bayliner 2155 Ciera Sunbridge

J-Craft är svensk retrolyx när den är som bäst


Text: • 2016-12-22
ArtiklarLivetOmbordBåtklassikerMotorbåt
Scroll to Top