På de här platserna kommer sommarens roligaste båtaktiviteter snart äga rum. Lägg upp din rutt hit redan nu. Foto: Lars Ericsson/iStock/Tall Ships Races

Artiklar

5 upplevelser du bör ta båten till i sommar

Oavsett om du gillar fest och folkliv eller naturens lugn så finns det några givna platser och evenemang dit du borde ta båten i sommar. Kolla in här vilka.

Text: Jens Augustinsson • 2017-04-07 Uppdaterad 2021-06-09

Halmstad – Tall ships Races

Halmstad är väl på många sätt sommarstädernas sommarstad. Men den är kanske inte känd som nån stor båtlivsstad. Men nu i sommar finns det all anledning att göra en avstickare in i Laholmsbukten om man går längs kusten. För i början på juli blir det en båtfest av sällan skådat slag i de tre hjärtanens stad. Tall Ships Races kommer på besök och under några julidagar har du möjlighet att på nära håll få se fantastiska exempel på de segelfartyg som en gång härskade på världshaven.

50 fartyg från tio till 100 meters längd kommer till Halmstad och flera av dem kommer också vara öppna för besök ombord. I år deltar till och med Omanska marinens fanstastiska fartyg Shabab Oman II. Ett 69 meter långt fartyg som trots sitt vackra klassiska utseende är byggd så sent som 2014.
Världens största seglande skolfartyg, ryska Sedov, kommer med sina 108,7 meters längd tillsammans med 104,1 meter långa Kruzenshtern också bli ett ståtligt inslag vid kajerna i Halmstad.

Så damma av pirathatten och änterhaken och ta med barnen på en oförglömlig upplevelse!

Kolla in filmen nedan hur det såg ut när Tall Ships Races besökte Halmstad 2011.

När: 30 juni-3 juli
Info: Tall Ships Races Halmstad 

 

Marstrand – Match Cup Sweden

Den här klassiska tävlingen på världstouren i matchracing-segling är något alldeles extra. Folk i tiotusental hänger på klipporna på Marstrand varje dag under tävlingsveckan. Därifrån har man första parkett när man kollar på de numera väldigt fartfyllda seglingarna. Kölbåtarna som tidigare användes är nu utbytta mot de betydligt snabbare M32-katamaranerna.

Och även om du inte är superintresserad av segling så kan det vara värt att åka dit ändå bara för stämningen. Tillfällen som detta är sånt som det skrivs om i historieböckerna sen. Och det vill du väl inte missa? 

Kolla in den härliga sammanfattningen av förra årets tävling här nedan för. Man blir sugen på att åka dit, eller hur?!

När: 3-8 juli
Info: matchcupsweden.com

 

Skärhamn – Träbåtsfestivalen

Söker du efter ett evenemang i det lite mindre och gemytligare formatet så får du absolut inte missa den här tillställningen i Bohuslän. Här kommer du garanterat få njuta av glansig fura på ekspant, tändkuledunk och stekt sill så att du står dig resten av året.

När: 15-16 juli
Info: Västkustens träbåtsförening

 

Höga kusten

Här behövs egentligen ingenting annat att locka med än naturupplevelserna. Det är lätt att bli helt betagen av ett besök längs Höga kusten. Naturskyddsföreningens medlemmar har också röstat fram Höga kusten till Sveriges vackraste naturområde.
Du behöver inte vara sysslolös när du kommer hit. Du kan paddla kajak, kolla in Skuleskogens nationalpark tillsammans med en guide eller spana in makalösa friluftsmuseet Mannaminne. Och du har 33 officiellt listade gästhamnar att välja på längs kusten – från Härnösand i söder till Husum i norr. Förutom alla naturhamnar förstås.

När: Hela sommaren
Info: Höga kusten

Stockholm – ÅF Offshore race

Parkera båten i Wasahamnen på Djurgården och ta sen Djurgårdsfärjan över till Skeppsholmen och kasta dig in i myllret på pontonerna dagarna före start. Njut av kaoset av människor som likt arbetsmyror bär utrustning i en aldrig sinande ström och spetsa öronen för att ta del av taktiksnack och rövarhistorier. Om du inte blir shanghaiad på bryggan så föreslår vi att du sen tar dig ut på vattnet med din båt för att kolla på starten från nära håll. Den vibrerande stämningen och inramningen med vackra Stockholm i fonden är en upplevelse i världsklass, vi lovar!

När: Start 2 juli
Info: ÅF Offshore race

Upptäck Göteborgs skärgård del 2: Därför ska du besöka Vinga – västkustens mest kända landmärke


Text: Jens Augustinsson • 2017-04-07
ArtiklarLivetOmbordFärdmål
Scroll to Top