En gasolgrill, en plotter och en batteriövervakning är bland vårens tips från teknikredaktör Anders Reuterswärd.

Artiklar

7 fräscha prylar inför båtsäsongen

När det börjar dra ihop sig förbåtsäsong så kan det vara bra att vara utrustad! Kanske är det dags för en smidig gasolgrill - eller en fästingplockare?

Text: Anders Reuterswärd • 2023-05-16 Uppdaterad 2023-05-16

Pryltipset publicerades ursprungligen i Praktiskt Båtägande nummer 4 2023. Notera att priser och faktauppgifter kan ha ändrats sedan dess.

Rejäl batteriövervakning

Smart Shunt N2K från Lxnav är en ny enhet för övervakning av batteribanker, avsedd för anslutning till NMEA2000. Den klarar de flesta batterityper, som bly, Li-Ion, Ni-Cad, Zn-O och Ni-Mh, har inbyggd webbserver och konfigureras via wifi. Den visar spänning, ström, momentan batterikapacitet, temperatur och hur mycket energi som finns kvar i batteriet samt uppskattad tid tills det är urladdat. Separat temperaturmätning på maximalt tre batterier.
Pris: 3 200 kronor. Mer info: marinwebben.se

Plockat och klart

Snart är de här – visste du att fästingar är aktiva vid temperaturer över fem plusgrader? Inte minst sommartid i våra skärgårdar kan de vara ett gissel. Tick Twister är en fästingplockare som gör det enklare att ta bort fästingar på människor och husdjur med hjälp av en kofotsliknande krok. Fästingplockaren levereras i ett resefodral med två sådana verktyg i olika storlek.
Pris: 70 kronor. Mer info: smartasaker.se

Minska fukt – utan ryggproblem

Nu ska du kunna minska fukt och mögel och samtidigt sova bekvämare med det nya franska systemet Moduloflex. Det är ett kombinerat madrassunderlägg och luftspaltsmatta som är flexibel och går att skräddarsy till alla utrymmen samt även anpassas för åtkomst till luckor och stuvfack. Du kan köpa färdiga paket med alla ingående detaljer för att bygga ihop olika längder och bredder. Alla delar går även att köpa separat eller som reservdelar.
Pris: 2 600–5 200 kronor. Mer info: seaside.nu

Grilla med gasol

Om du inte har plats för en stor grill och stora kolpåsar kan den här nya behändiga gasgrillen kanske passa bättre. Drivs med standard 227 grams gasolbehållare av engångstyp (MSF-1A), och en praktisk förvaringsväska medföljer. Måtten är 46 x 35 x 10 centimeter.
Pris: 650 kronor. Mer info: biltema.se

Uppgradering av lanternorna

Nytt i Watskis sortiment är LED-lanternor från SYC. De förbrukar cirka två watt och är helt underhållsfria, eftersom lampan är förseglad och håller IP67-klassning som garanterar att vågor och regn inte är ett problem. För båtar upp till 20 meter, men lämpar sig även till mindre båtar tack vare sitt lilla format. Finns i svart och vitt i alla lanternavarianter för båtens behov, liksom kombinerade sådana.
Pris: 500–2 000 kronor. Mer info: watski.se

Nya seglingsplottrar

Nya Zeus S från B&G är plottrar som använder det nya operativsystemet och som har skapats med fokus på att användningen ska vara enkel. Zeus S har utformats specifikt för seglare och för att visa information som är skräddarsydd efter seglarens behov i just det ögonblicket och som ska dölja onödiga smådetaljer. Finns i skärmstorlekar på 7, 9 och 12 tum.
Pris: 10 900–32 700 kronor. Mer info: bandg.com

Uppdaterade plottrar

Garmin har utökat förra årets Echomap UHD2-plottrar med nya, som ger fiskare tillgång till funktioner som ultra-high-definition-ekolod, stöd för sjökorten Garmin Navionics+ och Garmin Navionics Vision+, som erbjuder dagliga uppdateringar, trådlöst nätverk för delning av data och kompatibilitet med Garmins ekolod Livescope. Plottrarna finns tillgängliga i storlekarna sex, sju och nio tum, alla med ljusstark pekskärm.
Pris: 5 100–14 800 kronor. Mer info: garmin.se


Text: Anders Reuterswärd • 2023-05-16
ArtiklarKöpguideAnders ReuterswärdBåtprylarTeknik
Rulla till toppen