Ta steget och testa vinterförvaring i sjön. Men se till att förbereda dig ordentligt. Foto: iStock

Artiklar

9 tips: Så undviker du problem när du vinterförvarar i sjön

Vill du testa att ha båten i sjön under vintern? Här delar båtägare med sig av egna tips och erfarenheter inför en vinter i vattnet.

Text: Jens Augustinsson • 2017-10-03 Uppdaterad 2022-11-21

1. Se till att ha båten vid en bra och skyddad bryggplats. Höst- och vinterstormar kan vara något helt annat att tampas med än den vanliga sommarbrisen. Strömmar vattnet något där du ligger är det ingen nackdel då risken blir mindre att isen lägger sig.

2. Håll god uppsikt. Har du inte täckt båten så är det än viktigare då det kan samlas mycket snö och is på däck. Men löv kan också sätta igen dräneringar och självlänsar, vilket kan skapa vattenansamlingar som kan frostspränga. Du bör också hålla kontinuerlig koll på förtöjningar, avfendring och vattenstånd. Förtöj för storm är grundtipset.

3. Det kan vara lämpligt att montera ur viss elektronik som kanske inte gillar den fuktiga vinterkylan. Och även dynor och andra textilier bör åka med hem om du inte tänkt ha värme igång ombord.

4. Häll glykol i genomföringarna så att inget fryser sönder. Och se förstås till att alla genomföringar är täta. Se också till att fryssäkra saker som toalett, varmvattenberedare och vattenpump. Och töm kranar och slangar på vatten.

5. Även om beväxning under de kalla årstiderna inte är några större problem, så tvätta ändå av båten både höst och vår.

6. Vet du att isen lägger sig kan det vara lämpligt att montera en omrörare som håller isfritt. Här hittar du ett exempel på hur man monterar en anordning som håller isfritt runt båten.

7. Beroende på om du tänker använda båten eller inte så konserverar du antingen motorn som vanligt eller så gör du en service med byte av olja och filter och ser till att starta och varmköra med jämna mellanrum.

8. Kolla över ditt försäkringsskydd.

9. Förtöj med stäven utåt om du har en båt med öppen motorbrunn.

5 anledningar – lämna båten i sjön över vintern

5 anledningar till att båten sjunker vid bryggan


Text: Jens Augustinsson • 2017-10-03
ArtiklarBåtnyttvinterforvaraVinterliggare
Rulla till toppen